Region

Plenarna sednica Ustavnog suda BiH bez Srba zakazana za 18. januar

Komentari

Autor: Tanjug

14/01/2024

-

15:16

Plenarna sednica Ustavnog suda BiH bez Srba zakazana za 18. januar
Plenarna sednica Ustavnog suda BiH bez Srba zakazana za 18. januar - Copyright Ustavni sud BiH

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić zakazala je za četvrtak, 18. januar, plenarnu sednicu te institucije na kojoj neće učestvovati nijedan sudija iz reda srpskog naroda jer je Zlatko Knežević početkom godine otišao u prevremenu penziju.

Ustavni sud BiH je na vanrednoj sednici 19. juna prošle godine promenio pravila koja mu sada omogućavaju da radi bez srpskih sudija.

Još 2022. godine mandat je istekao Miodragu Simoviću, a jedini preostali sudija Srbin Zlatko Knežević i zvanično je, na sopstveni zahtev, početkom ove godine otišao u prevremenu penziju.

Od 3. januara u Ustavnom sudu BiH ostalo je dvoje bošnjačkih i jedan hrvatski sudija, kao i Albanac, Švajcarkinja i Nemica, koje je izabrao Evropski sud za ljudska prava.

Najmanje šest puta u postdejtonskoj BiH, Republika Srpska je predlagala zakon o Ustavnom sudu i insistirala da u njemu ne bude stranaca, podseća Srna.

Na plenarnoj sednici 18. januara Ustavni sud BiH bi, između ostalog, trebalo da razmatra zahtev Denisa Zvizdića za ocenu ustavnosti člana osam Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske koji se odnosi na novo krivično delo protiv časti i ugleda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa