Region

RTRS: Nemačka pokrajina Baden-Virtemberg traži da joj BiH vrati 32.000 evra zbog "malverzacija" sa dopunskim školama

Komentari

Autor: RTRS

15/01/2024

-

18:10

RTRS: Nemačka pokrajina Baden-Virtemberg traži da joj BiH vrati 32.000 evra zbog "malverzacija" sa dopunskim školama
Mala matura - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka pokrajina Baden-Virtemberg traži povraćaj 32.000 evra sa kamatama, koje je prethodno donirala za rad bošnjačkih dopunskih škola putem Generalnog konzulata u Štutgartu. Novac je doznačavan od 2019. godine kada je na čelu konzulata bio kadar SDA Began Muhić.

Naveli su da će o svemu obavestiti svoje tužilaštvo jer trošenje novca nije opravdano, potvrdila je za RTRS sadašnji generalni konzul u Štutagartu Vera Sajić.

Novi diplomatski skandal naneo je štetu budžetu i dodatno srozao ugled BiH u svetu, navodi ova televizija.

Diplomatski skandal u režiji bivšeg bh. konzula u Štutgartu odjeknuo je Nemačkom. Ministarstvo kulture pokrajine Baden Virtemberg smatra da 32.000 evra, dodeljenih za rad dopunskih škola, nisu transparentno utrošena o čemu su obavestili sadašnjeg konzula. Novac je doznačen konzulatu koji je to uplaćivao Savezu dopunskih škola BiH kojim rukovodi Haris Halilović, takođe bivši bh. diplomata i kadar SDA. Postoje informacije da je trošenje novca pokrivano fiktivnim brojem nastavnika i učenika u tim školama.

"Ministarstvo pokrajine traži povraćaj 32.000 evra sa kamatom i takođe nas je obavestilo da će o svemu obavestiti svoje tužilaštvo. Ovo je zaista veliki dioplomatski skandal. Siguran sam da se ovo nikada nije desilo na prostoru Evrope i žalosno je da oni koji se kunu u BiH, zapravo je koriste i rade za svoj džep", ističe Sajićeva.

Istraga SIPA po nalogu Tužilaštva BiH treba da utvrdi da li je Muhić svoj džep "punio" i novcem od kirije za stan u Štutgartu, vlasništvo BiH, a koji je dobio na korišćenje. Kako izveštava RTRS, još frapantnije zvuči podatak koji su mediji preneli da su službeni automobil, vlasništvo Konzulata, vozili njegovi sinovi po rodnim Živinicama.

"Nije ništa čudno što se desilo, zato što su ta saznanja postojala od ranije od državljana BiH u Štutgartu. U ovom slučaju, kako je navedeno u medijima, taj stan je iznajmljivan nekim trećim licima, što se zaista desilo unutar Konzuluta. To je krivično delo, ne sme se koristi odnosno zlopuptrebljavati imovina BiH", kaže Lučiano Kaluža, bivši generalni konzul BiH u Frankfurtu.

Rashodovanu diplomatsko konzularnu mrežu i ranije su tresle brojne afere, a poslednja bruka još je bez reakcije šefa bh. diplomatije Elmedina Konakovića.

Sajićeva je detaljno obavestila Predsedništvo BiH o dešavanjima u Štugartu u vreme njenog prethodnika. Reaguju iz Komisije za spoljne poslove u Predstavničkom domu PS BiH.

"Lično ću tražiti poseban izveštaj od MIP, da se uradi totalna analiza sveobuhvatna analiza svih diplomatsko-konzularnih predstavništva BiH", kaže Milan Petković, član Komisije.

Petković očekuje od Tužilaštva da podrobno istraži slučaj Begana Muhića koji je, kako kaže, jedan u nizu bošnjačkih kadrova koji zloupotrebljavaju zajedničke resurse u DKP za lične i interese Bošnjaka.

- SDA godinama vodi pogrešnu kadrovsku poitiku u DKP i nanosi nemerljivu štetu BiH. Ovaj poslednji primer je jedan od kako su radili kadrovi Bisere Turković koji su isključivo radili u vlastitom i interesu Bošnjaka, a nikada u interesu BiH ili u interesu Srba - dodaje Petković.

Began Muhić bio je generalni konzul BiH u Štutagartu od 2019. do 2023. godine. Prošle godine izabran je za gradonačelnika Živinica, nije se oglašavao nakon što su u javnost isplivali informacije da SIPA i Tužilaštvo proveravaju zloupotrebe i malverzacije dok je bio diplomata u Nemačkoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa