Region

"Ovo može biti jedna igranka koja će potrajati": Šmit preuzeo mandat i svi sada čekaju njegovu agendu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/08/2021

-

18:34

"Ovo može biti jedna igranka koja će potrajati": Šmit preuzeo mandat i svi sada čekaju njegovu agendu
Kristijan Šmit - Copyright Tanjug AP/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Novi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit danas je preuzeo dužnost u prostorijama OHR u Sarajevu od Valentina Incka, a u narednim danima se očekuju njegovi susreti sa domaćim zvaničnicima, prvenstveno članovima Predsedništva BiH, kao i predstavnicima nevladinog sektora.

Tim povodom, srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nema nameru da razgovara sa, kako ističe, "lažnim i neimenovanim" novim Visokim predstavnikom i da neće biti na sastanku sa njim u Predsedništvu.

Dodik smatra da je Šmitovo imenovanje lažno jer nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN-a. Dodao je i da RS ne sme da dozvoli da neizabrani stranac pregovara o bilo čemu sa srpskim predstavnicima ili nameće bilo kakve odluke.

Još nije poznato sa kakvom je agendom došao novi visoki predstavnik i da li će doći do konkretnih promena u Bosni i Hercegovini, posebno onakvih kakve je izazvao poslednji potez Šmitovog predsednika Valentina Incka.

Analitičari su saglasni da trenutna funkcija visokog predstavnika ne donosi mnogo, odnosno da njegov angažman i uticaj zavisi od stava međunarodne zajednice i čemu ona želi da doprinese.

Aleksandar Trifunović glavni i odgovorni urednik portala "Buka" izjavio je za Euronews Srbija da  visoki predstavnik u BiH samo "činovnik" i da njegova snaga nije u političkoj pojavi, već je on ogled snaga međunarodne zajednice u BiH.

"Ne vidi se ni veliko interesovanje međunarodne zajednice da bude deo rešenja u BiH. Ako pogledamo zadnjih 12 godina Valentina Incka, on je bio personifikacija međunarodne zajednice za BiH, znači on je bio na nekom inimalnom nivou", navodi Trifunović.

Euronews Serbia

Njegovi postupci će, kako kaže, zavisiti i od stavova zemlje iz koje dolazi.

"On može započeti bilo šta, ali ako za tu vrstu poteza nema podršku, oni će ostati mrtvo slovo na papiru. To će odrediti kako će se on ponašati. Međunarodnoj zajednici odgovara mir u Bosni", kaže Trifunović.

Ono što, prema njegovom mišljenju determiniše podele u BiH su stavovi, kako on kaže, izrazito nacionalnih vodećih partija, a politika koju one vode stvara sa druge strane neprijatelja od kojeg narod mogu odbraniti samo lideri tih partija.

"Incko je prespavao svoj mandat"

Sličnog mišljenja je i analitičar iz Bosne i Hercegovine Srđan Puhalo.

"Incko je prespavao svoj mandat, ali to je bila odluka međunarodne zajednice, da domaći političari pokušaju da sami nešto urade. Verujem da je novi predstavnik došao sa nekom agendom, ali niko ne zna kakve je to agenda, jedni projektuju svoju, drugi svoju", objašnjava analitičar Puhalo.

Međutim, novinar Trifunović istakao je da je neprihvatljivo to da neko narodu u Bosni mora da govori kako da se ponaša jer su oni sami odgovorni za svoj put ka EU.

"Međunarodna zajednica ništa ne valja, a mi valjamo - to je teza koja nas nigde neće dovesti, ali dobra je za politikanstvo, dobra je za političke izjave kao što je ova Milorada Dodika koji se s jedne strane kune u Dejtonski sporazum, a s druge strane negira glavnog tumača tog sporazuma na terenu, a to je visoki predstavnik", objašnjava Trifunović.

Euronews Serbia

"Igranka koja će trajati"

Politikolog Nenad Kecmanović u izjavi za Euronews Srbija da međunarodna zajednice želi da nametne neku vrstu jedinstva u BiH, ali da to očigledno ne ide.

"Dolazi do neprestanog ponavljanja poteza koji su jednako neuspešni", navodi Kecmanović.

Kako je rekao, u BiH vlada jedna sistemska konfuzija jer se akti tumače na različit način.

"Ono što se sad dešava sa Inckovim zakonom je pokušaj vraćanja unazad, kada je posle takvih odluka dolazilo do smene funkcionera, kriza može da se zaoštrava", kaže Kecmanović.

Ipak, on navodi da kriza može da bude i put ka rešenju, da se prevaziće anahroni pristup i da se uskladi sa duhom vremena u BiH i u međunarodnoj zajednici. Kako kaže, neće se lako sve završiti, jer postoji ipak odeđena podrška stavu da Inckov zakon nije legitiman, ali naglašva da je važno da nešto mora ozbiljno da se promeni.

Puhalo je takođe naveo da je specifično to što postoji prepucavanje politiara unutar BiH, odnosno onih na bošnjačkoj strani i onih u Republici Srpskoj (RS), kao i to što u RS postoji negiranje visokog predstavnika.

"Teško je reći u kom pravcu to može otići. Ovo može biti jedna igranka koja će potrajati", naveo je Puhalo u razgovoru za Euronews Srbija.

Euronews Serbia

"Narod u BiH ne može da bude opušten"

Kako kaže, neizvesno je u kom pravcu će konflikt otići, ali, kako navodi, nema znakova da bi moglo da dođe do sukoba.

"Ovo je stvar pokazivanja mišića, da mi shvatimo ko je glavni u Bosni i Hercegovini, da li parlament i vlada ili visoki predstavnik", kaže Puhalo.

Kada je reč o uticaju drugih zemalja, Puhalo navodi da nije toliko jak uticaj Angele Merkel jer uskoro odlazi sa funkcije. On navodi da će biti važno kako će se ophoditi Velika Britanija, Sjednjene Američke Države, EU, pa i Nemačka, ali da ne treba zanemariti uticaj Rusije i Turske.

"Izgleda da su veoma odlučni, ali nisam siguran da će potrajati kroz vreme. Danas je novi predstavnik došao prvi dan na posao, tek od jeseni možemo očekivati konkretnije korake", zaključio je Puhalo.

Trifunović je takođe skrenuo pažnju da, narod u BiH ne može da bude opušten, kako je poručio novi visoki predstavnik.

"Na neki način moramo biti spremni na to šta će se desiti ako SIPA privede nekoga jer je negirao genocid", kazao je Trifunović.

Komentari (0)

Evropa