Region

Za jedne "istorija", za druge "izdaja": Ko je Taljat Džaferi - prvi Albanac na čelu Vlade Severne Makedonije

Komentari

Autor: Euronews Srbija/N. Z.

31/01/2024

-

18:00

Za jedne "istorija", za druge "izdaja": Ko je Taljat Džaferi - prvi Albanac na čelu Vlade Severne Makedonije
Tanjug/AP/Boris Grdanoski - Copyright Tanjug/AP/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Tesna većina od 65 poslanika od ukupno 120 u makedonskom parlamentu izglasala je Talata Džaferija, člana Demokratske unije za integraciju (DUI), za premijera privremene vlade do parlamentarnih izbora koji će se održati početkom maja. Reč je o najvećoj stranci entičkih Albanaca, čime je Džaferi postao prvi Albanac u istoriji izabran za premijera Severne Makedonije. I dok je za neke ovo istorijski trenutak, Džaferijeva prošlost, ali i njegovo političko opredeljenje, još jednom je naišlo na brojne kritike i stav mnogih političkih oponenata da se "previše dalo Albancima".

Džaferi je zakletvu položio u petak pred poslanicima Sobranja, nakon ostavke prethodne vlade koju je predvodio Dimitar Kovačevski. Parlamentarne stranke u Skupštini Severne Makedonije prethodno su, početkom decembra, dogovorile da parlamentarni izbori budu održani 8. maja ove godine, zajedno sa drugim krugom predsedničkih izbora, dok će prvi krug predsedničkih biti održan 24. aprila.

Inače, koncept privremenih vlada u Severnoj Makedoniji je uveden 2015. godine kao način sprečavanja vladajućih stranaka da utiču na izborni proces. Tako je 100 dana pred izbore formirana tehnička vlada. Prema ranijem dogovoru, međutim, kako je rekao Kovačevski, premijer privremene vlade bio bi iz DUI, a ta odluka izazvala je brojne reakcije.

Dezertirao iz Armije Republike Makedonije i učestvovao u pobuni 2001. godine

Poznat po nazivu "kapetan Forina", Džaferi je bio oficir JNA, a zatim pripadnik nekadašnje Armije Republike Makedonije odakle je dezertirao da bi se borio kao pripadnik albanske Oslobodilačke nacionalne armije (ONA) u sukobu 2001. godine, preneo je Tanjug.

Od 2013. do 2014. bio je ministar u Vladi premijera Nikole Gruevskog. Godine 2017. izabran je za predsednika Sobranja, što je bio povod za upad makedonskih nacionalističkih demonstranata u zgradu parlamenta kada je povređeno nekoliko desetina ljudi, uključujući i brojne poslanike.

Kada je 2017. kao prvi Albanac izabran za predsednika Sobranja, Džaferi je po ulasku u svoj kabinet uneo zastavu Albanije, što je u delu makedonske javnosti protumačeno kao jasan pokazatelj njegovih namera. Stranka čiji je član osnovana je odmah nakon oružanog sukoba 2001. između albanske Oslobodilačke nacionalne armije i makedonskih snaga bezbednosti. Vođa stranke od njenog osnivanja je Ali Ahmeti.

Reakcije u Severnoj Makedoniji

Džaferijev izbor na dužnost rezultat je koalicionog dogovora između vladajućih socijaldemokrata i DUI iz 2020. godine. U to vreme glavni uslov DUI-ja za ulazak u koaliciju bio je da etnički Albanac bude izabran kao privremeni premijer. Međutim, ovim imenovanjem, čini se, malo ko je zadovoljan.

Kako je za Euronews Srbija rekao politički analitičar Petar Arsovski, uzimajući u obzir duboke političke podele u Severnoj Makedoniji, najveći deo etnički makedonske političke scene je protiv tog imenovanja.

"To je došlo u jednom periodu gde se duže vreme pojačava utisak da makedonsku vladu u principu vodi albanski koalicioni partner i tako tokom vremena je došlo do situacije u kojoj je većina etničkih Makedonaca ne gleda sa simpatijom na imenovanje Taljata Džaferija za premijera, dok ova druga polovina makedonskog etničkog tela koja je u koaliciji sa DUI tvrdi da je to koaliconi dogovor, da on odradi tehnički posao do sprovođenja izbora, tako da i oni, Makedonci koji su u koaliciji sa Džaferijem pokušavaju to da predstave kao da nije politički potez nego čisto tehnički", rekao je Arsovski.

Tanjug/AP/Boris Grdanoski

 

Što se tiče albanskog dela elektorata i političke scene, važi slično - za DUI je to istorijski trenutkak jer oni već duže obećavaju da će Severna Makedonija nekad dobiti prvog albanskog premijera.

"Vidim da su poslednjih recimo nedelju dana veoma agresivni sa kampanjom Džaferija kao premijera, sa plaćenim oglasima na društvenim mrežama i tako dalje. I dok DUI to institra, ostali deo albanskog političkog spektra, isto tako protiv DUI, međutim ne može se direktno suprotstaviti premijeru Albancu jer je ipak za najveći deo albanskog elektorata to nekakvo postizanje i kršenje nekakvih tabua. Džaferijev portfolio ne igra veliku ulogu jer to nije njegova prva funkcija. Za sve za šta su mogli da ga napadnu oko njegovog CV-a, to već uradili jer bio je i ranije ministar odbrane, pa onda i predsednik skupštine, pa na kraju tehnički premijer", rekao je Arsovski.

Stoilković: DUI je po poreklu teroristička partija koja je napravila državu jednom od najkorumpiranijih u Evropi

Predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji Ivan Stoilković rekao je za Euronews Srbija da problem nije samo u tome što Džaferi dolazi iz parije koja je "potekla iz UČK u Makedoniji", već se radi o partiji koja je "20 godina zalegla u institucijama sistema i okupirala institucije sistema, te napravila državu jednom od najkorumpiranijih u Evropi".

"Obično kada hoće da se uzmu laki politički poeni onda se gura ova priča o velikom uspehu Albanac je prvi put premijer Severne Makedonije ili sa druge strane da se radi o izdaji. Radi se svakako o čoveku koji je bivši pripadnik Jugoslovenske narodne armije koji je dezertirao i priključio se UČK. Komentarisati na neki drugačiji način bio bi pokušaj da se stekne neki jeftini poen u celoj političkoj priči, a da se zapostavi ključna stvar, radi se o političkoj partiji koja je po poreklu teroristička sa jedne strane i sa druge strane radi se o partiji koja je zarobila institucije i napravila zemlju najkorumpiranijom državom u Evropi", rekao je on.

Kako je naglasio Arsovski, Severna Makedonija ima sve gore ocene po pitanju vladavine prava i korupcije, a koalicioni partner SDSM-a DUI, iz čijih redova je Džaferi, dobija sve više i više funkcija i onda se to u glavi političkih oponenata i dela elektorata spaja u tome da je DUI problem.

Tanjug/AP/Boris Grdanoski

 

"To možda jeste, ali nisam siguran da to amnestira ostale članove koalicije zbog loših rezultata, ali je dovelo svakako do sentimenta kod većeg dela populacije da smo mi previše dali Albancima. Da oni sada sa 20 odsto populacije dobijaju glavne funkcije, da vode državu itd", dodao je Arsovski.

Očekivanja od nove vlade

"Glavni prioritet vlade biće priprema i organizacija slobodnih, poštenih i demokratskih izbora u direktnoj, otvorenoj i zakonitoj proceduri", rekao je Džaferi pred poslanicima.

Arsovski kaže da od nove vlade nema velikih očekivanja, te navodi da je važno da prođe prvi talas oko legitimnosti vlade.

"Bilo je važno da se vlada izglasa sa punim mandatom i da u njoj učestuvje opozicije VMRO-DPMNE, da se to nije desilo onda bi sledeće pitanje bilo legitimiteta izbora. Kad smo to završili sad u principu niko nema velika očekivanja od vlade, samo da tehnički dobro sprovede proces izbora da bi sve strane prihvatili rezultate", rekao je on.

I Stoilković kaže da je prvenstveni zadatak nove vlade da organizuje predsedničke i parlamentarne izbore.

"Međutim, pošto u Makedoniji nije standardna politička priča, očekujemo nalet novih korupcionaških afera, nalet novih provokacija u smislu kako bi se podigle političke strasti u Makedoniji i kako bi neko na tim stvarima hteo da zaradi političke poene i to možda na prvi pogled izgleda kao laka politička igra, međutim to je politička igra koja je veoma riskantna i može da uvede Makedoniju u još dublju političku krizu sa teškim posledicama pre svega mislim na teške političke posledice", rekao je Stoilković.

Komentari (0)

Evropa