Region

Džaferi: Prestojeći izbori u Severnoj Makedoniji su od izuzetnog značaja za budućnost zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

30/01/2024

-

15:12

Džaferi: Prestojeći izbori u Severnoj Makedoniji su od izuzetnog značaja za budućnost zemlje
Džaferi: Prestojeći izbori u Severnoj Makedoniji su od izuzetnog značaja za budućnost zemlje - Copyright Tanjug/AP/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Predstojeći predsednički i parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji su od izuzetnog značaja za budućnost zemlje, jer će odrediti tok kretanja i napredak u narednom periodu, izjavio je danas premijer u prelaznoj vladi RSM Taljat Džaferi.

Džaferi je to rekao u razgovoru sa ambasadorom EU u Skoplju Dejvidom Girom i istakao da će Vlada nastaviti istom dinamikom, posvećenošću i ažurnošću, da sve procese i obaveze koje proističu iz pristupnih pregovora sa Evropskom unijom sprovodi u pravcu ubrzanih evropskih integracija.

Ambasador Gir je čestitao premijeru Džaferiju imenovanje za predsednika Vlade, istakavši podršku EU i Delegacije u Skoplju u nastavku saradnje i podršci institucija u sprovođenju evropske agende države, saopšteno je iz makedonske vlade.

Džaferi je, navodi se, izrazio zadovoljstvo što je njegov prvi susret sa predstavnikom međunarodne zajednice bio upravo sa ambasadorom EU u Severnoj Makedoniji, što je jasan znak pravca kretanja Vlade u narednom periodu.

"Predstojeći izbori su od izuzetnog značaja za budućnost zemlje, jer će odrediti tok kretanja i napredak u narednom periodu.Vlada će nastaviti istom dinamikom, posvećenošću i ažurnošću, da sve procese i obaveze koje proističu iz pristupnih pregovora sa Evropskom unijom sprovodi u pravcu ubrzanih evropskih integracija", rekao je Džaferi.

Poseban akcenat u razgovoru je stavljen na zajedničku posvećenost Brisela i Skoplja daljem uspešnom unapređenju aktivnosti u vezi sa Planom rasta Zapadnog Balkana, a u tom pravcu ambasador Gir je pozdravio dosadašnji konstruktivan pristup Vlade.

Zahvalivši ambasadoru Giru na principijelnoj podršci Severne Makedonije od EU u procesu ostvarivanja strateškog cilja zemlje – članstva u EU, Džaferi je istakao da će Vlada nastaviti sa aktivnostima na unapređenju demokratije i vladavine prava, kao i borbi protiv korupcije i jačanje vladavine prava.

Džaferi i ambasador Gir su razmenili mišljenja i o aktuelnim pitanjima unutrašnje političke situacije u zemlji i predstojećim izborima. S tim u vezi, ambasador Gir je naglasio da će EU, kao i do sada, podržati aktivnosti ODIHR-a u obezbeđivanju posmatračke misije i sprovođenju fer i demokratskih predsedničkih i parlamentarnih izbora.

Džaferi je međupartijskim dogovorom u vladajućoj koaliciji izabran za premijera prelazne vlade koja ima zadatak da pripremi i sprovede predstojeće parlamentarne izbore zakazane za 8. maj.

Komentari (0)

Evropa