Region

Grlić Radman: Proširenje EU je opet na dnevnom redu, Zapadni Balkan najveći primalac razvojne pomoći Hrvatske

Komentari

Autor: Tanjug

06/02/2024

-

14:38

Grlić Radman: Proširenje EU je opet na dnevnom redu, Zapadni Balkan najveći primalac razvojne pomoći Hrvatske
Grlić Radman: Proširenje EU je opet na dnevnom redu, Zapadni Balkan najveći primalac razvojne pomoći Hrvatske - Copyright Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

veličina teksta

Aa Aa

Proširenje je ponovo na dnevnom redu Evropske unije i o tome se raspravlja na najvišem nivou, izjavio je šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman i dodao da postoji snažna politička predanost čelnicima EU perspektivi članstva zapadnog Balkana.

"Zapadni Balkan je najveći primalac razvojne pomoći Hrvatske. Naš višestrani pristup podršci razvoju zapadnog Balkana kroz infrastrukturne, zdravstvene, obrazovne i kulturne projekte, s posebnim fokusom na sveukupni društveno-ekonomski razvoj, uključujući digitalnu i zelenu tranziciju, naš je glavni prioritet u području razvoja saradnje i humanitarne pomoći", rekao je Grlić Radan, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske.

Grlić Radman je juče učestvovao na sastanku ministara spoljnih poslova EU Grupe prijatelja Zapadnog Balkana, gde je ponovio podršku otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Grlić Radman je tom prilikom istakao važnost inicijative Hrvatske koja je rezultirala pismom upućenim visokom predstavniku Žozepu Borelju početkom loktobra prosle godine, navodi se u saopštenju.

U tom pismu, podsetio je, ministri spoljnih poslova prijatelja Zapadnog Balkana izrazili su podršku otvaranju pristupnih pregovora s BiH.

Iz MVEP-a podsećaju da su ministri spoljnih poslova Hrvatske, Austrije, Češke, Grčke, Slovačke, Italije, i Slovenije 26. juna prošle godine usvojili Izjavu Prijatelja Zapadnog Balkana, kojom se daje snažna podrška proširenju EU-a na zapadni Balkan i poziva na ubrzanje procesa, prenela je Hina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa