Region

SNV organizovalo komemoraciju u Donjem Skradu, Pupovac poručuje da je potrebno kloniti se ratnih politika

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/08/2021

-

15:32

SNV organizovalo komemoraciju u Donjem Skradu, Pupovac poručuje da je potrebno kloniti se ratnih politika
SNV organizovalo komemoraciju u Donjem Skradu, Pupovac poručuje da je potrebno kloniti se ratnih politika - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Komemoraciju civilnim žrtvama operacije “Oluja” Srpsko narodno vijeće organizovalo je u Donjem Skradu u Opštini Barilovac. Na tom mestu se 5. avgusta 1995. dogodio zločin nad šestoro meštana koji su počinili pripadnici Hrvatske vojske.  

Predsednik SNV-a Milorad Pupovac je poručio da bi Hrvatska trebalo da se kloni ratnih politika i politika sećanja.  

"Koliko znamo, za ovaj zločin nije pokrenuta istraga i niko nije odgovarao. Nažalost, nije jedini", kazao je Pupovac, prenosi Dnevnik.hr.  

Povodom komemoracije Srpsko narodno vijeće je izdalo izjavu sećanja. U njoj je navedeno da je pre 26 godina započela akcija "Oluja" koja je, nakon akcije “Bljesak”, uzrokovala istorijski egzodus Srba s područja Zapadne Slavonije, Banije, Korduna, Like i Severne Dalmacije.  

“Njih preko 300.000 moralo je napustiti svoje domove. Najviši predstavnici države u svojim su izjavama zbog toga izražavali neskriveno zadovoljstvo i likovanje. Srbi koji su ostali ubijani su i premlaćivani, kako za vreme Oluje tako i danima, mesecima i godinama nakon nje”, piše u izjavi.  

SNV poručuje da se na prostoru bivše Jugoslavije 30 godina od početka rata i 26 godina od završetka rata u Hrvatskoj, ratuje komemorativnim politikama sećanja.

U izjavi piše da svako ima svoje sećenje i svoje komemoracije i svoju političku upotrebu ratnih strahota i stradanja.  

“Retko se sećamo strahota koje su prošli drugi i stradanja koja su se dogodila drugima. U naše narodno ime ili od našeg narodnog imena. Jednako retko nam dopire do svesti do koje smo mere pijetet vlastitih stradanja pretvorili u političko-versko podgrejavanje mržnje i neprijateljstva”, navedeno je.  

Srpsko narodno veće ističe da će se sećati svog, ali da neće zaboraviti ni stradanje drugog.  

“Priznavaćemo stradanje drugog, kao što očekujemo da i naše bude priznato”, zaključuje se u izjavi.  

Komentari (0)

Evropa