Region

Dodik: Srpska želi sposobnost nezavisnog delovanja, Srbija naš veliki prijatelj

Komentari

Autor: Tanjug

14/02/2024

-

14:48

Dodik: Srpska želi sposobnost nezavisnog delovanja, Srbija naš veliki prijatelj
Dodik: Srpska želi sposobnost nezavisnog delovanja, Srbija naš veliki prijatelj - Copyright Tanjug/SRNA/Danijela Danojlić

veličina teksta

Aa Aa

Republika Srpska želi da izgradi sposobnost nezavisnog delovanja i postojanja sa jakim vezama koje bi mogli da uspostavumo sa Srbijom, izjavio je danas predsednik Republike Milorad Dodik nakon sastanka sa poslanicima u Narodnoj skupštini Srbije Branimirom Nestorovićem, Brankom Lukićem i Aleksandarom Pavićem.

"Želimo da Srpska i Srbija sarađuju. Zahvalan sam Nestoroviću koji je bio i gost Srpske kada je obeležavala Dan Republike, 9. januara. Na sastanku smo razmenili mišljenja i političke poglede na trenutnu situaciju", rekao je Dodik.

Istakao je da je situacija na Kosovu pitanje svih Srba gde god se nalazili.

"Ono sto sada doživljavaju je zajednička opservacija nas, da je cilj međunarodne zajednice da se Srbi isele. Naš cilj je da Srpska izgradi sposobnost nezavisno delovanje i postojanje sa jakim vezama koje bi mogli da uspostavimo sa Srbijom", naveo je Dodik na konferenciji za novinare.

Kaže da ne vide da u procesu razgradnje Dejtonskog sporazuma ima mesta za Republiku Srpsku i Srbe.

"BiH je protektorat, kojim upravljaju "nezavršene situacije" poput Kristijana Šmita, koji je u 'pokušaju da bude visoki predstavnik'", rekao je predsednik Srpske.

Poručio je da Šmit ne da drži predavanje niti može da se meša u naša unutrašnja pitanja.

"Smatram da svako ko je državljanin Republike Srpske treba da ima automatski i državljanstvo Republike Srbije. To pravo imaju i drugi narodi i tu ne bi trebalo da bude ništa sporno", rekao je Dodik.

Nestorović: Širićemo ideju da svi Srbi iz Srpske automatski dobiju državljanstvo Srbije

Poslanik u Skupštini Srbije i neformalni lider pokreta "Mi - glas naroda" Branimir Nestorović izjavio je danas u Banjaluci da je njihov cilj da Srbi u Republici Srpskoj automatski postanu državljani Srbije.

"Širićemo ovu ideju", rekao je Nestorović na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora sa predednikom Srpske Miloradom Dodikom.

Izrazivši zadovoljstvo razgovorom sa Dodikom, Nestorović je rekao da se saradnici i on dobro osećaju u Banjaluci. Poručio je da "Srbi moraju da žive u istoj državi". Govoreći o političkoj situaciji u Srbiji, Nestorović je rekao da država treba da prekine pregovore sa EU.

"Ne želimo da pregovaramo sa Amerikancima, Englezima, Evropskom unijom", rekao je Nestorović, koji smatra da ambasadora SAD-a u Srbiji, Kristofera Hila, treba proglasiti "personom non grata".

Za pregovore sa EU je rekao da su farsa, jer Srbija nikada neće biti primljena u članstvo, tvrdi Nestorović. Nestorović je rekao da njegova lista neće podržati nijednu stranu u formiranju vlasti u Beogradu.

"Nećemo biti deo nijedne koalicije", rekao je Nestorović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa