Region

Šta se dešava u stranci koja je dobila izbore u Crnoj Gori: Ministar pravde Milović isključen iz Pokreta Evropa sad

Komentari

Autor: Vijesti.me

25/02/2024

-

16:43

Šta se dešava u stranci koja je dobila izbore u Crnoj Gori: Ministar pravde Milović isključen iz Pokreta Evropa sad
Šta se dešava u stranci koja je dobila izbore u Crnoj Gori: Ministar pravde Milović isključen iz Pokreta Evropa sad - Copyright Prinskrin/Youtube/A PLUS TV MONTENEGRO

veličina teksta

Aa Aa

Pokret Evropa sad je saopštio da je ministar pravde Andrej Milović većinom glasova članova Predsedništva PES-a isključen iz te stranke.

"Pozicija gospodina Milovića u Vladi Crne Gore biće otvorena uoči planirane rekonstrukcije 44. Vlade, a u skladu sa ostvarenim rezultatima u oblastima vladavine prava i evropskih integracija", saopštio je PES.

Za novog člana Predsedništva PES-a predložen je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

Predlog Predsedništva će se razmotriti na nadležnim partijskim organima.

"Predsedništvo je konstatovalo ostavku zamenika predsednika PES-a Jakova Milatovića. Takođe, konstatovano je da Radinka Ćinćur više i zvanično nije deo organa Pokreta. Izvršni odbor je na današnjoj sednici konstatovao da su zbog kršenja odredbi Statuta, raspušteni odbori u Podgorici i Baru. Odbor Glavnog grada nije zasedao više od godinu", zaključuje se u saopštenju.

Printskrin/Tanjug video

 

Podsetimo, zamenik predsednika PES i predsednik Crne Gore Jakov Milatović podneo juče ostavku na sve funkcije u partiji. Milatović je u objavi na platformi X objasnio da ostavku podnosi zato što je dosadašnji način rada PES suprotan obećanom i vrednostima koje je imao na umu prilikom njegovog stvaranja.

Podsetio je da su prilikom osnivanja PES osnivači stranke građanima obećali transparentnost u radu, racionalan i argumentovan dijalog o politikama koje su inkluzivne i održive, kao i da će kompetencije i lični integritet predstavljati odlučujuće faktore pri zapošljavanju i napredovanju, prenele su podgoričke "Vijesti".

"Takođe, obećali smo drugačiju političku kulturu utemeljenu na uvažavanju različitosti i afirmisanju evropskih vrednosti", istakao je Milatović.

On je istakao da je Pokret Evropa sad bio i da će ostati važan deo njega jer su "zajedno ispisivali istoriju demokratskih promena u zemlji".

"Kao i do sada, isključivo vođen interesima građana, kao predsednik Crne Gore sve svoje kapacitete usmeriću ka realizaciji ključnih državnih prioriteta", naglasio je Milatović.

I Pantović napustio PES 

Miloš Pantović, dosadašnji predsednik Opštinskog odbora Pokreta Evropa sad u Baru, danas je podneo ostavku na sve funkcije u partiji, uključujući mesto predsednika tog odbora, mesto u Glavnom odboru PES-a, a podneo je ostavku i na članstvo u toj stranci.

Pantović je to potvrdio „Vijestima“.

„Pre nešto više od godinu dana, kada drugi nisu hteli, neki nisu smeli, prihvatio sam odgovornost i jednoglasno izabran za predsednika OO PES Bar. Moje namere bile su da podržim dvojicu mladih, stručnih, modernih političara za koje i danas mislim da su budućnost crnogorske politike“, kazao je Pantović.

Dodao je da, s obzirom na to da je jedan od njih istupio iz PES-a, a da se u toj stranci "dešavaju pojave koje nisu u skladu sa demokratskim principima", te da na te pojave on ne može uticati, oseća delimičnu odgovornost, te podnosi ostavku.

On nije hteo detaljnije da komentariše ovaj potez, kao ni unutrašnje odnose u PES-u.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa