Region

Varhelji: Poseta Dodika ne može da promeni orijentaciju građana Crne Gore

Komentari

Autor: Tanjug

01/03/2024

-

11:55

Varhelji: Poseta Dodika ne može da promeni orijentaciju građana Crne Gore
Oliver Varhelji - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Ovonedeljna poseta predsednika Republike Srpske Milorada Dodika Crnoj Gori, gde mu je domaćin bio predsednik crnogorskog parlamenta Andrija Mandić, podigla je veliku buru u delu javnosti, a evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Oliver Varhelji kaže da su takve posete "prolazne".

Varhelji je to rekao u intervjuu za podgoričke Vijesti i istakao da znajući gde se građani Crne Gore nalaze u pogledu svoje orijentacije, jedna poseta to ne može promeniti. Istakao je i da ako je Dodikova poseta u vezi sa regionalnom saradnjom kao i sa pitanjem kako sprovesti plan rasta i uspostaviti zajedničko regionalno tržište na osnovu pravila Evropske unije – onda je to još bolje.

"Ili ako se radi o Republici Srpskoj koja traži savet kako da ubrza EU reforme u Bosni i Hercegovini, još sam srećniji. Ako se radi o nečemu drugom, onda mislim i ponavljam da, znajući gde se građani Crne Gore nalaze u pogledu svoje orijentacije, ove su posete samo prolazne. Odlučnost koju sam video je jasna i glasna, tako da ne mislim da jedna poseta može to promeniti“, kazao je Varhelji.

Inače, predsednik crnogorskog parlamenta Mandić se istog dana nakon susreta sa Dodikom u Skupštini Crne Gore sastao sa Varheljijem, koji je tom prilikom istakao da je Skupština Crne Gore na čelu sa Mandićem u roku ispunila sve ono o čemu su razgovarali u Budimpešti, što je kako je naveo, "bila retkost kada su u pitanju druge političke strukture koje su nekada činile vlast u Crnoj Gori".

Varhelji je dodao da Evropska komisija napore Crne Gore izuzetno ceni i konstatovao da sa Mandićem, premijerom i predsednikom države imaju saradnju koju je okarakterisao kao "snažnu političku konstrukciju koja je više od koalicije", istakavši i da je Skupština Crne Gore "ključni igrač".

Evropski komesar je istakao i važnost valorizacije hidroenergetskih potencijala kroz velike infrastrukturne projekte, koja, takođe, znači bolju regionalnu saradnju, jedan od ključnih faktora na putu pristupanja Evropskoj uniji. Kako je tada saopšteno iz Skupštine, Mandić je u razgovoru sa Varheljijem rekao da je pred Crnom Gorom veliki broj infrastrukturnih projekata, među kojima se posebno ističu oni iz oblasti energetike, te iskazao uverenje da će Crna Gora biti prva sledeća članica Evropske unije.

"Mandić je u kontekstu pomenutih ideja upoznao evropskog komesara Varheljija da je danas razgovarao sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom vezano za rešavanje problema Bilećkog jezera, izgradnje HE Buk Bijela i rekonstrukcije magistralnog puta od graničnog prelaza Šćepan Polje do Foče", navedeno je, i između ostalog, u saopštenju.

Ipak, Predsedništvo DPS je odlučilo da pokrene inicijativu za smenu Mandića, a kao jedan od razloga, naveli su posetu Dodika, za kojeg je šef Poslaničkog kluba te stranke Andrej Nikolić na konferenciji za novinare rekao da je "deklarisani negator genocida u Srebrenici", a za njegovu posetu Podgorici da je "ništa drugo do svrstavanje na stranu onih politika koje imaju za cilj razbijanje Bosne i Hercegovine".

Sudeći prema izjašnajvanju predstavnika parlamentarnih stranaka inicijativa DPS o smeni Mandića neće biti na dnevnom redu Skupštine Crne Gore. Iz Pokreta Evropa sad (PES), okosnice vladajuće koalicije u Crnoj Gori, saopštili su da neće podržati inicijativu DPS jer, kako su poručili, ne mogu da primenjuju dvostruke aršine s obzirom na to da se i bivši crnogorski predsednik Milo Đukanović sastajao svojevremeno sa Dodikom, što su u odgovoru DPS-u dokumentovali fotografijom Dodika i Đukanovića.

Komentari (0)

Evropa