Region

Nestao Brus Li iz Mostara, Roki Balboa iz Žitišta se još drži: Čuvena statua preko noći "isparila" iz parka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/03/2024

-

14:38

Nestao Brus Li iz Mostara, Roki Balboa iz Žitišta se još drži: Čuvena statua preko noći "isparila" iz parka
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Statua Brusa Lija, čuvenog majstora borilačkih veština i zvezde akcionih filmova uz koje su mnogi od nas odrastali nestala je iz parka Zrinjevac u Mostaru tokom protekle noći.

Grad Mostar nema nikakve veze s uklanjanjem statue, kao ni Komunalno poduzeće Mostar, piše lokalni portal Bljesak info. Iz MUP-a za sada nemaju nikakvih službenih informacija o ovom događaju.

Stanari porodične kuće, koja se nalazi u neposrednoj blizini statue, rekli su da je Brus Li proteklih dana bio tu i da je jednostavno nestao preko noći.

Inače ovaj spomenik podignut je 2005. godine, nakon što su 2003. čelnici nevladinog udruženja "Urbani pokret - Mostar" na javnoj tribini pokrenuli inicijativu i pozvali likovne umetnike da ponude svoja rešenja. Iza ideje stoje članovi ovog pokreta Nino Raspudić i Veselin Gatalo.

profimedia

 

"Video sam. Ništa još ne znam, samo sam video to, nisam ništa upoznat. To je vrlo loš znak, kip pripada gradu od trenutka kad je postavljen, tako da gradsku vlast morate pitati šta se događa", prokomentarisao je za hrvatski portal 24sata Nino Raspudić.

Statua je jednom ranije bila uklonjana iz parka nakon što su u više navrata vandali oštećivali Lijev kip, umetničko delo Ivana Fijolića. Tada ga je popravio mostarski akademski skulptor Željko Marić.

Roki Balboa i Bob Marli su još tu

Nije Mostar jedino mesto na Balkanu u kojem su se dosetili da odaju počast akcionim legendama, pa tako Žitište krasi statua boksera Rokija Balboe, junaka kultnog filmskog serijala kojeg je glumio Silvester Stalone.

Prolaznike na centralnom trgu ovog sela kod Zrenjanina još od 18. avgusta 2007. godine sa visine "odmerava"  Roki u prepoznatljivoj pozi sa podignutim rukama.

 

 

Skultura je visoka oko pet metara, a inicijativa je potekla od meštana Žitišta koji su smatrali da će ovakvo obeležje povećati interesovanje posetilaca za njihovo selo.

Još jedno selo u Banatu odlučilo je da sledi primer Žitišta i podigne spomenik drugoj legendi, ali ovaj put iz sveta muzike. Banatski Sokolac je u avgustu 2008. godine otkrio statuu čuvenom jamajčanskom rege pevaču Bobu Marliju.

 

 

Na svečanosti otkrivanja spomenika koncert su održali beogradski "Del Arno bend" i njihove rege kolega sa Jamajke "Ras Ejbraham end d Ajri vajbs".

Komentari (0)

Evropa