Aktuelno iz kulture

Brus Li junak nove anime serije: Legendarni majstor borilačkih veština ovekovečen u pokretnim crtežima

Komentari

Autor: Deadline

16/08/2023

-

08:20

Brus Li junak nove anime serije: Legendarni majstor borilačkih veština ovekovečen u pokretnim crtežima
Brus Li junak nove anime serije: Legendarni majstor borilačkih veština ovekovečen u pokretnim crtežima - Copyright Printscreen YouTube/Bruce Lee

veličina teksta

Aa Aa

Svet ove godine obeležava pedeset godina od smrti legendarnog junaka akcionih filmova Brusa Lija i isto toliko godina od premijere njegovog poslednjeg filma "U zmajevom gnezdu". U znak obeležavanja ovih važnih godišnjica, kompanija "Bruce Lee Entertainment" u vlasništvu Šenon Li, ćerke velikog majstora borilačkih veština, predstavila je novu anime seriju, "House of Lee". 

U prvom uzbudljivom tizeru ovog projekta vidimo animirani lik Brusa Lija, koji izvodi njegove prepoznatljive pokrete. 

U akcionoj seriji, prema sinopsisu, "glavni junak bori se da okupi svoje Zmajeve ratnike, dok svet sve dublje tone u mrak i senke".

Šenon Li, koja je i producentkinja ovog ostvarenja, za Deadline je otkrila da je seriju zasnovala na čuvenoj Lijevoj misli: "Oni koji nisu svesni da hodaju u mraku, nikad neće potražiti svetlost". 

Govoreći o projektu, ona je istakla da je "anime izuzetan medijum za pričanje kreativne priče u kojoj Brus Li, može da bude Brus Li".

Li je rođen u San Francisku, ali je odrastao u Hongkongu, a bio je poznat po svom talentu za borilačke veštine i borbi protiv rasističkih prikaza Azijata šezdesetih i sedamdesetih godina.

Umro je na vrhuncu slave od alergijske reakcije na lekove protiv bolova, kada je imao samo 32 godine.

Mnogi Lijevi fanovi rekli su da ih je njegova filozofija inspirisala od mladosti, iako su mnogi saznali za njega i njegova dela tek nakon njegove smrti. Li je započeo karijeru kao dete glumac 1940-ih i počeo da uči kineski kung fu kada je imao 13 godina. Vratio se u SAD 1959. godine i studirao filozofiju na Univerzitetu u Vašingtonu.

Žestoko borio protiv rasističkih stereotipa u američkoj industriji zabave gde su azijski muškarci često prikazivani kao sluge, nekvalifikovani radnici ili zli geniji u Holivudu. Na kraju se vratio u Hongkong i napravio hitove kao što su "The Big Boss" i "Fist of Fury". 

Njegov poslednji film "U zmajevom gnezdu" objavljen je šest dana nakon njegove smrti i postao je njegov najpopularniji film. 

Bio je jedan od prvih azijskih glumaca koji su stekli postali holivudske mega zvezde i podstakao popularnost kung fua širom sveta.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu