Aktuelno iz kulture

Pedeset godina bez Brusa Lija: Svet odaje počast legendi akcionog filma i borilačkih veština

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2023

-

11:40

Pedeset godina bez Brusa Lija: Svet odaje počast legendi akcionog filma i borilačkih veština
Brus Li - Copyright Tanjug/AP/Louise Delmotte

veličina teksta

Aa Aa

Fanovi legende borilačkih veština Brusa Lija, okupili su se danas u Hongkongu da obeleže pola veka od smrti svoga idola. U Hongkongu je otvorena izložba o životu i karijeri Brusa Lija, a njegovi fanovi položili su cveće na Lijevu statuu u Aveniji zvezda.

Predsednik kluba fanova Brusa Lija u Hongkongu rekao je da klub, koji je osnovan pre tri decenije, ima samo jednog člana u 20-tim godinama. On je rekao da klub ima 600 članova i da su došli i fanovi iz Velike Britanije i Južne Koreje, preneo je AP.

Tanjug/AP/Louise Delmotte

 

Li je rođen u San Francisku, ali je odrastao u Hongkongu, a bio je poznat po svom talentu za borilačke veštine i borbi protiv rasističkih prikaza Azijata šezdesetih i sedamdesetih godina.

Umro je na vrhuncu slave od alergijske reakcije na lekove protiv bolova, kada je imao samo 32 godine.

Mnogi Lijevi fanovi rekli su da ih je njegova filozofija inspirisala od mladosti, iako su mnogi saznali za njega i njegova dela tek nakon njegove smrti. Li je započeo karijeru kao dete glumac 1940-ih i počeo da uči kineski kung fu kada je imao 13 godina. Vratio se u SAD 1959. godine i studirao filozofiju na Univerzitetu u Vašingtonu.

Žestoko borio protiv rasističkih stereotipa u američkoj industriji zabave gde su azijski muškarci često prikazivani kao sluge, nekvalifikovani radnici ili zli geniji u Holivudu. Na kraju se vratio u Hongkong i napravio hitove kao što su "The Big Boss" i "Fist of Fury". 

Njegov poslednji film "Enter the Dragon" objavljen je šest dana nakon njegove smrti i postao je njegov najpopularniji film. 

Bio je jedan od prvih azijskih glumaca koji su stekli postali holivudske mega zvezde i podstakao popularnost kung fua širom sveta.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu