Region

Euronews Srbija u kninskom selu sa Srbima povratnicima: Svakodnevni problemi ne pomažu da izblede sećanja na "Oluju"

Komentari

Autor: Stefan Goranović/Euronews Srbija

05/08/2021

-

17:01

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Dok su mnogi ovih dana krenuli ka Kninu na proslavu Oluje, Srbi sa tih prostora sećaju se nepreglednih kolona dok su napuštali domove. Među njima i Vaska Radulović, koja je tada bila dete. 

"Stvarno se sećam buđenja ujutru, kada smo sestra i ja mislile da vani grmi, pa da se to čuje. Otac nas je probudio i rekao da izađemo iz sobe, u podrum, pošto se dešava granatiranje Knina, što je nama bilo strašno i nepojmljivo", rekla je Vesna za Euronews Srbija. 

Kaže da je oduvek znala da će se vratiti kući. Tako je i bilo, nakon godina u Srbiji, u koju je stigla, bez ičega. Sada je opet u Polači kod Knina. 

"Mi smo otišli s rođakom, na traktoru. Nas je u jednom momentu bilo 25 na traktorskoj prikolici, jedva mesta za sve nas, a kamoli za stvari, i niko zaista ništa od stvari nije poneo", navela je. 

Dodaje da se u jednom momentu vratila u svoju sobu i da je zgrabila kutiju gde su bile porodične fotografije. 

"Ja sam to uzela i ponela sa sobom i to je jedino što smo mi posle godinama imali", ispričala je reporteru Euronewsa Srbija. 

Problemi Srba u okolini Knina

Nedaleko od Knina, natpis na zgradi opštine Biskupija i zastava pokazatelj su da su Srbi većina na području ove male lokalne samouprave.

Načelnik je Milan Đurđević, koji je i sam izbegao 1995. godine, ali je odlučio da se vrati iz Srbije. 

"Još uvek postoje nekakvi problemi koji su specifični za Srbe, koji se odnose na rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, povratka stanarskog prava, konvalidacije radnog staža", rekako je Đurđević, 

Dodaje da se problemi odnose i na ostvarivanje određenih prava iz ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, kao što je dvojezičnost, ali i na neke aspekte školovanja na maternjem jeziku. 

U okolini Knina nalazi se mnogo mesta u kojima su uglavnom starčka domaćinstva. 

Komentari (0)

Evropa