Region

Mandić ostaje predsednik Skupštine Crne Gore: Inicijativa za smenu podneta zbog isticanje trobojke u svom kabinetu

Komentari

Autor: Tanjug

11/03/2024

-

17:55

Mandić ostaje predsednik Skupštine Crne Gore: Inicijativa za smenu podneta zbog isticanje trobojke u svom kabinetu
Andrija Mandić - Copyright Tanjug/MEDIA BIRO

veličina teksta

Aa Aa

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić ostaje na čelu Skupštine Crne Gore, odlučeno je danas većinom poslaničkih glasova.

Nakon višečasovne rasprave o Inicijativi za smenu Mandića, koju su podneli DPS, SD i partija Albanaca, DUI, poslanici su većinom glasali protiv te inicijative.

Za smenu Mandića je glasalo 27 prisutnih poslanika, 44 je glasalo protiv. Jedan listić je bio nevažeći.

Glasanje je bilo tajno, a pristupila su mu 72 poslanika.

Opozicija oštro protiv Mandića

Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, o čijem poverenju danas raspravlja parlament, iako je Pokret Evropa sad (PES) podneo pa na insistiranje Mandića povukao predlog da ta tačka bude skinuta sa dnevnog reda.

Inicijativu za smenu Mandića podnele su opozicione DPS, SD i partija Albanaca DUA, zbog isticanje trobojke u svom kabinetu tokom odvojenih prijema mitropolita Joanikija i novoimenovanog ambasadora Srbije u Podgorici. 

Poslanici stranaka podnosilaca inicijative za smenu Mandića i poslanika drugih opozicionih partija u crnogorskom parlamentu u dvočasovnoj raspravi jednoglasni su da lider Nove srpske demokratije nije dostojan pozicije predsednika Skupštine, a glavne zanerke su isticanje zastave druge države, susret u Skupštini sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom tokom koje nije bila istaknuta zastava BiH i tvrdnja da predsednik Skupštine ima dvojno državljanstvo. Zato i, kako tvrde, brojnih drugih razloga nije ni trebalo da bude izabran na tu poziciju.

Oskar Huter (DPS) pitao je Mandića da li ga je na sednici Skupštine na Cetinju uvredio kada ga je nazvao "četničkim vojvodom", te da ako jeste onda će mu se, kaže, izviniti.

"Takođe, rekao sam da ste vlasnik dvojnog državljanstva. Ukoliko niste i tu sam spreman da navode ispravim. Rekao sam i da ste prvoosuđeni za 'državni udar'. Da li je to netačno;", upitao je Huter.

On je Mandiću čestitao na, kako je naveo, disciplinovanju Pokreta Evropa sad (PES) zato što je na satu Nove srpske demokratije.

Adrijanu Vuksanoviću (HGI) kod Mandića smeta to što se, kako je naveo, predstavlja da je građanske orijentacije, a "a podržaće čoveka koji negira genocid u Srebrenici i negira agresiju Rusije na Ukrajinu".

 

Euronews Srbija/Stefan Goranović

 

Nikola Janović (DPS) rekao je da mu posebno smeta to što je Mandić primio Dodika, a njegov stranački kolega Nikola Rakočević je kazao da je nekoliko razloga zbog čega Mandić treba da bude smenjen, pre svega zbog posete Dodika koji je na crnoj listi SAD i to, kako je naveo, samo dva dana nakon što se predsednik Republike Srpske sreo sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Aleksandra Despotović (DPS) kazala je da je sadašnja parlamentarna većina kočničar razvoja Crne Gore i njenog evropskog puta.

Branislav Nenezić (SD) je predložio da se o smeni Mandića glasa javno.

Nezavisna poslanica Radinka Ćinćur kazala je da je ovaj parlament zatvorio tri važna problema na putu ka EU i da Mandić ima podršku Nezavisnog kluba poslanika.

Poslanik DPS Jevto Eraković rekao je da nisu u zabludi da će inicijativa biti izglasana, ali će još jednom "ogoliti" politiku koja vlada Crne Gore i "neprincipijelne saveze" koji podržavaju politiku Mandića.

Rekao je da Pokret Evropa sad predstavlja jednu od najvećih političkih prevara u crnogorskoj političkoj istoriji da tu partiju čeka ista sudbina kao i "Milojka Spajića na predsedničkim izborima".

"Jakov Milatović je na vreme pobegao, a možda će i još neko od vas", rekao je Eraković.

Filip Adžić (GP URA) rekao je da je mnogo razloga zašto treba glasati za smenu Mandića i "ovakve parlamentarne većine". Ustvrdio je da je Mandić neko ko, bez obzira na pokušaj promene narativa i okretanje EU, izaziva ogromne podele u društvu. Adžić je rekao da će URA glasati za smenu Mandića.

Boris Mugoša (SD) kazao je da za njih postoji 132 razloga zbog kojih Andrija Mandić ne bi trebalo da bude predsednik Skupštine, a toliko je dana već na toj poziciji.

Andrij Nikolić (DPS) je rekao da je Mandić teg o vratu evropskoj Crnoj Gori i "vuk u jagnjećoj koži", a njegov stranački kolega Ivan Vuković da je Mandić "kamen o vratu: evropskoj Crnoj Gori.

Dodao je da Mandić nije porekao svoje teze da je referendum o nezavisnosti Crne Gore pokraden i da se u Srebrenici nije desio genocid.

Damir Gutić (BS) tvrdi da Mandić kvari odnose Crne Gore sa susedima, posebno sa BiH, čestitanjem neustavnog dana Republike Srpske i sastankom sa Dodikom.

"Takav sam kakav sam"

Odgovarajući na kritike Mandić je istakao da su poslanici opozicije u svojim izlaganjima pokušali da ga ponize i predstave ga onakvim kakav nije.

"Bolji i viši pođoše boljijema i višijema, a ja jedva vas dopadoh", citirao je Mandić Stjepana Mitrovog Ljubišu.

Kazao je da su poseta Dodika i trobojka u njegovom kabinetu dve nove stvari koje mu pripisuje opozicija, a da je sve ostalo priča koja ga prati i pre stupanja na tu funkciju.

Prinskrin/Youtube/Skupština Crne Gore

 

"Takav sam kakav sam, ne bih se menjao ni sa kim od vas, ali bih želeo zbog građana da oštre rečenice i formulacije pokušavamo da izbegavamo u budućnosti. Koristim priliku da zahvalim građanima Cetinja, jer od onih koji su bili na protestu najmanje je Cetinjana. Cetinje je većinski odlučilo da ne izlazi na proteste, već žele prvo da čuje šta to ima da poruči Skupština, rekao je Mandić.

Istakao je da građane interesuju konkretni rezultati koje je isporučila parlamentarna većina. Naveo je da je ova većina imala dobre rezultate, porasla je prosečna plata, minimalna penzija...
"To je rezultat rada ljudi koji žele da rade za sve građane. Da bi to mogli da rade moramo da imamo mir i stabilnost...Svi se trudimo na različite načine da naša država što pre postane članica EU", poručio je Mandić.

Dodao je da su postigli nešto što njihovi prethodnici nisu – odblokirali rad Ustavnog suda, Tužilaštva i to je se veoma vrednuje u Briselu, rekao je Mandić.

"Ovi napadi su rezultat onih starih političara koji nisu u parlamentu danas, a imaju milijarde, spregu sa kriminalom, svoje hidrocentrale...Oni ne žele da se raspravlja o tome šta oni imaju...Danas imate to prelivanje miliona, a da niko od njih nije izmislio internet, nego je pljačkao, švercovao cigarete, naftu, kafu, drogu...Te teme želim da otvorimo", rekao je Mandić i dodao:

"Opasna kriminalna struktura i danas želi da kontroliše pojedine političke partije, pojedince i preko iznajmljenih analitičara i novinara, plasira priče "je li ovaj teg o vratu Crnoj Gori".
Istakao je da nije lider političke većine, te istakao da ova ova parlamentarna većina funkcioniše i čvrsto stoji na dogovoru i kada ispuni sve to, imajući u vidu i rekonstrukciju Vlade koja treba da se desi uskoro, biće i sedmočasovno radno vreme i sve ostalo.

Komentari (0)

Evropa