Region

Američke sankcije za tri zvaničnika RS zbog obeležavanja Dana republike: "Podrivali mir i stabilnost u BiH"

Komentari

Autor: Tanjug

13/03/2024

-

20:05

Američke sankcije za tri zvaničnika RS zbog obeležavanja Dana republike: "Podrivali mir i stabilnost u BiH"
Američke sankcije za tri zvaničnika RS zbog obeležavanja Dana republike: "Podrivali mir i stabilnost u BiH" - Copyright Euronews/Slaven Dimitrić

veličina teksta

Aa Aa

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) saopštila je danas da je uvela sancije Branislavu Okuki, Jeleni Pajić Baštinac i Srebrenki Golić jer su organizovanjem i obeležavanjem Dana Republike Srpske, 9. januara ove godine, "podrivali mir i stabilnost u BiH".

U saopštenju se navodi da su oni "olakšali napore predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da podriva Dejtonski mirovni sporazum, autoritet Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika", prenela je Srna.

Za savetnika predsednika Srpske Branislava Okuku je rečeno da je bio "blisko uključen u planiranje i sprovođenje Dana Republike Srpske i odgovoran za povećanje posećenosti proslavama", i da je bio organizator protesta pod nazivom "Granica postoji".

Takođe je navedeno da je "pripadao neformalnoj grupi uticajnih Dodikovih savetnika koji su gajili simpatije prema srpskom nacionalizmu i Rusiji, i koji su podržavali nezavisnost Republike Srpske, fokusirali se na pripremu planova za prenos nadležnosti sa nivoa BiH na institucije Srpske".

Okuka je, kako se navodi, uvršten na listu sankcionisanih lica jer je navodno delovao za i u ime, direktno ili indirektno, Dodika.

U saopštenju se navodi da je Jelena Pajić Baštinac, kao generalni sekretar predsednika Republike Srpske, uz Okuku, bila deo Organizacionog odbora za obeležavanje Dana Republike Srpske, koji je bio blisko uključen u planiranje i izvođenje događaja.

Iz Kancelarije za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD dodaju da se predsedavajuća Veća naroda Republike Srpske Srebrenka Golić 27. novembra 2023. godine sastala sa drugima, uključujući Baštinaca i Okuku, radi osnivanja Organizacionog odbora za obeležavanje Dan Republike Srpske, čiji je i ona bila član.

"Kao rezultat današnje akcije, sva imovina i interesi u imovini ovih lica koji se nalaze u SAD ili u posedu ili kontroli američkih osoba blokirani su i moraju se prijaviti OFAC. Osim toga, blokirani su i svi subjekti koji su u njihovom vlasništvu direktno ili indirektno, pojedinačno ili u zbiru 50 odsto ili više", dodaje se.

Brajan Nelson, podsekretar Ministarstva finansija zadužen za terorizam, rekao je da su "Sjedinjene Američke Države su duboko zabrinute zbog kontinuiranih pokušaja podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, dve ključne institucije koje su bile instrumentalne za mir i stabilnost u regionu".

"Današnja akcija se zasniva na sankcijama koje su SAD uvele kao odgovor na prethodne incidente u kojima su pojedinci učestvovali u aktivnostima koje podrivaju regionalnu stabilnost. Ove akcije su deo širih napora vlasti SAD da promovišu mir, stabilnost i funkcionalno demokratsko upravljanje u regionu zapadnog Balkana", dodaje se u saopštenju. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa