Evropa

Skupština Republike Srpske razmotrila zakon za podršku Hilandaru: Projekti za očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa

Komentari

Autor: Tanjug

13/03/2024

-

09:31

Skupština Republike Srpske razmotrila zakon za podršku Hilandaru: Projekti za očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa
Tanjug/Dragan Kujundžić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Predlog zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar, koji je predložio predsednik Republike Milorad Dodik, s ciljem ispunjavanja svih zakonskih i formalnopravnih preduslova za stalnu institucionalnu podršku ovoj svetinji.

Savetnik predsednika Republike Srpske Marko Romić je obrazlažući ovaj akt u Narodnoj skupštini naveo da bi njegovim donošenjem bila stvorena mogućnost da se obezbedi stalna, izvesna i sigurna finansijska podrška budžetskim sredstvima Srpske.

U obrazloženju ovog akta se navodi da bi Srpska putem svojih nadležnih organa učestvovala u organizaciji proslava i značajnih datuma, te obavljala druge poslove od značaja za očuvanje tradicije i kulture istorijskog nasleđa Hilandara.

"U skladu sa predloženim zakonom uređuju se načini podrške i pomoći koju će Srpska putem svojih organa, uz redovno obaveštavanje Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, pružati u očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa Hilandara", navodi se u obrazloženju.

Na tom planu biće preduzimane aktivnosti i sprovođeni programi očuvanja i negovanja istorijskih, verskih i kulturnih tradicija, praćenje stanja, istraživanja, prezentovanja i interpretacije pokretnog i nepokretnog kulturno-istorijskog nasleđa u sastavu manastira Hilandara.

Navedeno je i da će biti praćeni i radovi na tom nasleđu, obnovi i rekonstrukciji i drugim merama zaštite postojećih objekata, izgradnji novih objekata manastira, restauraciji i slično.

U dokumentu je istaknuto da će sredstva za obavljanje poslova predloženih zakonom biti obezbeđivana u republičkom budžetu, a za realizaciju projekata za očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar novac je moguće obezbediti i u budžetu jedinice lokalne samouprave, putem donacija i drugih izvora, u skladu sa zakonom.

Aktom je propisano da će Vlada Republike Srpske, radi razmatranja pitanja iz svoje nadležnosti, te davanja prijedloga, mišljenja i stručnih obrazloženja, obrazovati komisiju za manastir Hilandar, kao posebno radno telo sa sastavom i zadacima.

Manastir Hilandar je od osnivanja 1198 godine, kao samoupravna monaška ustanova, jedinstven centar srpske duhovnosti, kulture, obrazovanja i tradicije i u tom smislu predstavlja neprocenjivu vrednost za ovdašnje kulturno-istorijsko nasleđe.

Zajedno sa celokupnom baštinom Svete Gore Atonske upisan je u Listu svetske kulturne i prirodne baštine Uneska.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa