Aktuelno iz kulture

Gojković: Važno da je država posebnim zakonom obezbedi stalnu brigu o Hilandaru

Komentari

Autor: Tanjug

01/07/2023

-

12:10

Gojković: Važno da je država posebnim zakonom obezbedi stalnu brigu o Hilandaru
Manastir Hilandar - Copyright Tanjug/Predrag Mitić

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković izjavila je da će 3. jula biti održan godišnji sastanak Komisije za Hilandar i istakla da je važno da je država posebnim zakonom obezbedila stalnu brigu o Hilandaru.

Gojković, koja je predsednica Komisije za Hilandar, rekla je u intrevjuu za novosadski Dnevnik da se na sastanku Komisije u manastiru Kakovu neće razgovarati samo o obnovi svega što je uništeno u velikom požaru, koja je praktično završena, već će biti reči i o obnovi čitave infrastrukture na Hilandaru.  

Podsetila je da je na incijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića donet poseban Zakon o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa Svetog manastira Hilandar. Gojković je napomenula da je u cilju očuvanja kulturnog nasleđa donet i Zakon o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca. 

"Programom za 2023. smo opredelili velika sredstva, pa se nadam da će Sremski Karlovci uskoro sprovesti javnu nabavku za idejno rešenje i projekat za veliki multifunkcionalni dom kulture", rekla je Gojković.

Najavila je da će u Sremskim Karlovcima 7. jula biti postavljena bista posvećena akademiku Dejanu Medakoviću, koju je finansiralo Ministarstvo kulture.

Na pitanje o prioritetima Ministarstva kulture do kraja 2023. godine, Gojković kaže da je glavna politika Minstarstva da prati smernice delovanja Vlade Srbije i da se, kao što se prave putevi, bolnice, ravnomerno raspoređuje investiranje i izgradnja fabrika, tako ulaže i u infrastrukturne projekte namenjene kulturi.

Navela je da je u tom smislu jedan od najvažnijih projekata “Gradovi u fokusu”, konkurs koji se redovno raspisuje od 2016.  godine.

"U poslednje tri godine od kada sam ministarka kulture znatno više sredstava se ulaže, godišnje 350 miliona dinara. Do sada je podignuto, adaptirano, rekonstruisano 78 novih objekata isključivo namenjenih kulturi", rekla je Gojković. Ukazala je da su to multifunkcionalni kulturni centri, nekadašnji domovi kulture koji su bili u očajnom stanju.

Gojković: Izdvajanja za gradove i opštine

Gojković je navela da je Ministarstvo i ove godine izdvojilo novih 350 miliona dinara za 33 grada i opštine u Srbiji i da ćemo na kraju godine moći da se pohvalimo sa ukupno 100 kapitalnih projekata u kulturi, što je impozantan broj nakon velikog zastoja u infrastrukturnim ulaganjima u prethodnim decenijama. 

Beoinfo

 

Precizirala je da su na teritoriji AP Vojvodine ove godine sredstva za obnovu i rekonstrukciju ustanova kulture dobili Kanjiža, Kikinda, Inđija, Ruma, Vrbas i Sremski Karlovci. 

Gojković je rekla da je za Ženski muzej osnovan ove godine, koji je sada u okviru Muzeja Jugoslavije, pronađen objekat koji će potpuno zadovoljiti namenu i najavila da je u planu i izgradnja muzeja za decu.

Komentarišući izbor Srbije za domaćina specijalizovane međunarodne izložbe Ekspo 2027, Gojković je naglasila da je ogromnom uspehu doprinelo i Ministarstvo kulture, koje će učestvovati u organizaciji ovog događaja.

"Bili smo u radnom timu koji je izvojevao ovu veličanstvenu pobedu i dali svoj doprinos, jer žiri koji je odlučivao boravio je u Beogradu i obilazio ustanove kulture. Bili smo i u Parizu kada se predstavljao naš tim i naša pobeda je još veća i veličanstvenija jer je konkurencija bila oštra i veoma dobro pripremljena, tako da smo neraskidivi deo tima koji će pripremati Beograd za Ekspo 2027“, naglasila je ministarka.

Ukazujući da su, poučene iskustvom iz velikog Ekspa u Dubaiju, sve zemlje obratile veliku pažnju na segment kulture, Gojković je istakla da će zato biti potrebno pripremiti ustanove kulture za predstavljanje Beograda i Srbije u najboljem svetlu.  

Na pitanje da prokomentariše proteste umetnika i glumce koji žestoko kritikuju vlast, Gojković je rekla da svako ima pravo na svoje mišljenje, na stav i odnos prema vlasti i da tu zaista niko nikome nema šta da zameri, ali da ulica ne donosi nikakva rešenja i da nikada nikome nije ništa dobro donela.

Na ulici od velikih parola i uvreda koje se iznose na račun svih nas iz vlade, koju su građani izabrali legalno i legitimno na izborima, ne može mnogo da se čuje, niti može doći do dijaloga", rekla je Gojković. Dodala je da je zato više puta pozvala sve ljude koji se bave kulturom da dođu u Ministarstvo i da se razgovara o svim pitanjima i problemima koji su vezani za funkcionisanje ustanova kulture.

Dodala je da su se predstavnici Asocijacije Nezavisna kulturna scena odazvali pozivu na razgovor i da su tražili da im se pisano odgovori na njihove predloge i primedbe, što je i učinjeno.
„Pozivam i ostale, svakodnevno se neko obraća Ministarstvu, traži sastanke i trudimo se da udovoljimo svima. Na primer, razgovarali smo sa svim dekanima umetničkih fakulteta o problemima na koje njihove ustanove nailaze. Svako ko ima dobru nameru i želi suštinski dijalog dobrodošao je“, poručila je Maja Gojković.

Dodala je da je bila predmet napada samo zato što je radi istinitog informisanja iznela podatke koliko, za razliku od perioda do 2012. godine, država zaista ulaže u filmsku industriju za pomoć filmskim radnicima  i podsticaje audiovizuelnoj umetnosti.

Komentari (0)

Kultura