Region

Premijer Spajić i ministar Šaranović na saslušanju o imenovanju čelnika Uprave policije CG

Komentari

Autor: Tanjug

19/03/2024

-

12:36

Premijer Spajić i ministar Šaranović na saslušanju o imenovanju čelnika Uprave policije CG
Premijer Spajić i ministar Šaranović na saslušanju o imenovanju čelnika Uprave policije CG - Copyright Prinstscreen YouTube/Skupština Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Odbor za bezbednost i odbranu Skupštine Crne Gore jednoglasno je danas usvojio inicijativu za kontrolno saslušanje premijera Milojka Spajića (PES) i ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića (Demokrate), povodom imenovanja vršioca dužnosti direktora policije i posledica u odnosu na sektor bezbednosti. Termin saslušanja biće naknadno određen.

Inicijativu za kontrolno saslušanje predali su poslanici najuticajnije opozicione Demokratske partije socijalista (DPS), Građanskog pokreta URA, Socijaldemokrata i posebnog kluba Jevrosima Pejović, prenosi portal RTCG.

Poslanik Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović rekao je na sednici Odbora da je v.d. direktora policije imenovan nezakonito, i da Demokrate neće ćutati o tome.

"Mi pozivamo institucije sistema da reaguju jer je situacija jasna", kazao je Bogdanović i dodao da mu je čast što, kako je kazao, pripada političkom subjektu u kome je pojedinac koji se suprotstavlja kršenju zakona.

Bogdanović je najavio tužbe i dodao da ovo za njega nije samo borba za pravdu, već i borba za Crnu Goru, protiv svih anomalija, da ne bi imali diktaturu goru nego u prethodnom periodu.

"Ponavljam, oročena podrška vlasti do dobijanja IBAR-a, do tada razgovori sa našim koalicionim partnerima, o poštovanju zakona pre svega, pa da vidimo kojim će se putevima dalje ići", rekao je Bogdanović.

Tanjug/Vlada Crne Gore/Saša Matić

 

Predsednik Odbora Miodrag Laković (PES) rekao je da Bogdanović prejudicira da je na sednici Vlade prekršen zakon, te da pozdravlja najavu da će se Demokrate obratiti institucijama.

"Što se tiče pominjanja diktature, mislim zaista da tome nema mesta, posebno ne u sadašnjem pravnom i političkom trenutku. Na kraju, bile Demokrate deo Vlade ili ne, Vlada će ispuniti političke ciljeve i dovešće Crnu Goru do vrata EU", rekao je Laković.

Vlada je ranije odbacila predlog ministra policije Šaranovića i za v.d. direktora na predlog premijera Milojka Spajića imenovala policijskog službenika Aleksandra Radovića.

Lider DPS Danije Živković je kazao da samo vanredni izbori predstavljaju put za izlazak iz krize, nastale nakon sukoba kaolicionih partnera povodom imenovanja čelnika policije. Ukazao je da je na sednici Vlade 12. marta, kada je odlučeno o izboru Radovića, bilo, po svoj prilici, nezakonitosti.

"Dosad se nije desilo da Vlada imenuje v.d. direktora policije bez onoga što je predlog ministra unutrašnjih poslova. To dosad nije zabeleženo. Ovde očito svedočimo političkoj borbi za prevlast u bezbednosnom sektoru", kazao je Živković.

Komentari (0)

Evropa