Region

TV Siri tvrdi da je Rama odgurnuo njihovu novinarku, albanski premijer to negira

Komentari

Autor: Tanjug, FoNet

19/03/2024

-

14:55

TV Siri tvrdi da je Rama odgurnuo njihovu novinarku, albanski premijer to negira
Edi Rama - Copyright Tanjug AP/Armando Babani

veličina teksta

Aa Aa

Albanska televizija Siri saopštila je danas da je premijer Albanije Edi Rama gurnuo njenu novinarku Ambroziju Metu koja mu je postavila pitanje.

Iz televizije su naveli da je Rama gurnuo novinarku, nakon što ga je pitala "zašto novac poreskih obveznika ide u novu luku, dok se u sadašnjoj luci Drač prodaju stanovi privatnog investitora".

"Molim vas, ne dirajte me više", rekla je Meta Rami nakon što ju je, kako navodi TV Siri, albanski premijer gurnuo.

Pojedini albanski mediji preneli su da je Rama hteo da dodirne novinarku po licu, ali da se ona odmakla.

Međutim, povodom incidenta reagovalo je i Udruženje albanskih novinara koje je saopštilo da je Rama narušio fizički integritet novinarke.

"Udruženje albanskih novinara izražava solidarnost sa našom koleginicom", navodi se u saopštenju objavljenom na Fejsbuku.

Rama je opovrgao tvrdnje novinarke tvitom na društvenoj mreži X (Iks) karakterišući ceo slučaj kao izmišljotinu i navodeći da su i drugi novinari svedoci lažnih navoda novinarke TV Siri.

"Naprotiv, pokazujem mnogim etičkim, kao i ponekad neetičkim novinarima moju potpunu povinovanost da odgovorim na sva pitanja, iako se kasna kategorizacija koristi da ometa i jasno iz bilo kakvih standardnih urođenih prekida odgovore", napisao je Rama na kraju objave demantujući događaj. 

"Nedopustivo ponašanje Rame"

Odbijanje premijera Albanije Edija Rame da odgovara na pitanja novinarke Ambrozije Mete, uz ponižavajuću opasku da "neznanje nije argument", te uz fizički kontakt i pokušaj da joj dodirne obraz, neprihvatljivi su i alarmantni, saopštila je danas međunarodna mreža novinarskih udruženja Sejfdžurnalists (SafeJournalists).

Taj incident samo je deo zabrinjavajućeg obrasca u kojem Rama pokazuje prezir prema novinarima, posebno ženama, koje postavljaju zahtevna pitanja, navela je ta novinarska mreža u saopštenju i zatražila da se Rama javno izvini Meti i medijskoj zajednici.

profimedia

 

Istaknuto je da je Ramina istorija izbegavanja pitanja, zajedno sa pratećim akcijama kao što je zabrana pojedinim novinarima da prisustvuju konferencijama za medije, naglašavaju Ramino nepoštovanje slobode medija i novinarskog integriteta.

Takvo ponašanje smatramo direktnom pretnjom principima transparentnosti i odgovornosti na kojima se temelji demokratsko društvo, a zastrašivanje sa kojim se suočavaju novinarke ne samo da podriva njihova profesionalna prava, već i održava kulturu zastrašivanja prema ženama i njihovom učešću u javnom prostoru, saopštila je mreža Sejfdžurnalists. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa