Region

Život posle godišnjice Oluje: Članstvo Hrvatske u EU otvorilo je nove mogućnosti za Srbe povratnike

Komentari

Autor: Eruonews Srbija/Stefan Goranović

06/08/2021

-

19:58

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Nakon godišnjice Oluje, preostali Srbi povratnici u područjima Severne Dalmacije, Like, Banije i Korduna vraćaju se uobičajenim aktivnostima. Od ulaska Hrvatske u EU, i njima su se otvorile neke mogućnosti.

Porodica Danijele Stojanović izbegla u Oluji, vratila se u opštinu Biskupija kod Knina par godina kasnije, i, nisu zažalili.

"Ta zemlja te prosto vuče. Nama je u planu ostati ovde, nigde ne ići", rekla je ona za Euronews Srbija.

Ostaju, i žive od svoga rada, iz čega nastaje najkvalitetnije voće i povrće.

"Kad je Hrvatska ušla u EU, krenuli su i fondovi. Mi smo pisali dva-tri projekta. Svekrva je pisala, baš za povrće, znači, pomoć u strojevima. Muž je sad isto pisao projekat, tu je traktor, tako da to sve znači dosta i to je baš onako veliki poticaj ljudima ako žele da rade, znači sve se može", dodala je.

Nedaleko od Stojanovića je i Udruženje "Žene kosovske doline". Reč je o ženama iz dalmatinskog Kosova, koje pomažu starima, ali i najmlađima, koje uče ćirilicu, ali i drugim, kreativnim, veštinama.

"Ja ovde na srpskom pomažem mlađoj deci da shvate ćirilicu, da im se ne pomeša s latinicom, da im ne bude preteško i takođe, pavimo ukrasne sapune i magnete", rekao je učenik iz Dalmatinskog Kosova kod Knina Bojan Berić.

Iza toga stoje žene kojima je cilj doprinesu zajednici.

"Bar to osnovno, naučiti pisati ćirilicu, pa naučiti napisati rečenice, napisati par rečenica, pa na kraju napisati par stihova, nekako je za nas bio veliki uspeh da ostvarimo, evo već smo jednu generaciju dece, to su nam već mladi izveli, sada imamo novu generaciju dece koja prolaze kroz školu srpske kulture", kaže Radmila Berić, iz udruženja "Žene kosovske doline".

Zajednica, međutim, ima svojih problema.

Ovde, nakon što prođu letnje gužve i avgustovske godišnjice, ostaje mnogostruko manje ljudi, koji su često primorani da na ličnu inicijativu dovode sadržaje u svoja mesta i učine život u ovom prelepom kraju boljim i kvalitetnijim. Ipak, čini se da članstvo Hrvatske u EU to dosta olakšava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa