Region

Dodik: Očekujem uopštenu odluku Evropskog saveta o pregovorima

Komentari

Autor: Tanjug

20/03/2024

-

14:17

Dodik: Očekujem uopštenu odluku Evropskog saveta o pregovorima
Euronews Srbija - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Srpske očekuje da će Evropski savet doneti uopštenu odluku o pregovorima, načelnu koja, kako kaže, ništa neće značiti, ali je nakon toga najavio da će na dnevni red doći svih 14 prioriteta, a to znači odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i zatvaranje OHR-a.

"Koliko vidim, doneće neku odluku opštu, načelnu, koja ništa neće značiti. Nakon toga mi ćemo opet morati da se borimo za datum i stalno je to jedna klackalica", naveo je Dodik.

Posle te odluke Evropskog saveta, ističe predsednik Republike Srpske, sledećeg dana sve će biti isto.

"Samo što ćemo mi na dnevni red staviti svih 14 prioriteta, a to znači odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i zatvaranje OHR-a. To će biti prvo, a kada to završimo možemo da pričamo o datumima, o svim drugim zakonima. Ako ne bude toga, onda će na tome stajati, a ne na podvalama, kao što se to danas pokušava, poput one da se sada usvoji zakon o sudu, ali da se ne određuje mesto i da se to odredi za godinu dana", naveo je Dodik.

Kaže to je predlog koji sada imaju.

"Ma nemojte. Sve što je Republici Srpskoj važno to odlazi, a ovo jednog dana čekamo možda nekog drugog da to završi. A zašto to može da bude u Sarajevu? Oni pokušavaju sad na jedan ružan način da naprave neki animozitet između Istočnog Sarajeva i Banjaluke. Ljudi u Istočnom Sarajevu i te kako razumeju o čemu se radi. Ako apelaciono odeljenje bude u Istočnom Sarajevo, to je isto kao da je u Sarajevu", kaže Dodik.

Smatra da uticaj stranih ambasada, vršenje pritisaka i činjenica da sudije ne bi morale ni da prenoće u Istočnom Sarajevu, nego bi dolazile iz Sarajeva na suđenje, govori o tome da bi to bio njihov sud, a ne sud Istočnog Sarajeva.

"A mi hoćemo da to bude bosansko-hercegovački sud. Ako hoćete to stavite ga u Banjaluku. Ako kažete da ne može Banjaluka, šta može? Može li Gradiška, Prijedor, Novi Grad? Kažite nam šta može, a ne samo da kažete da ne može. O pitanju sedišta apelacionog suda neće odlučivati za godinu dana, nego odmah ili se neće odlučivati", poručio je Dodik.

Dodaje da oni, kako kaže, dopisuju u nadležnostima da bi taj sud BiH, što do sada nije radio, mogao da presuđuje u imovinskim odnosima između entiteta i nivoa BiH.

"Pa to znači da će nam uzeti svu imovinu. Nismo ni mi tolike budale da ništa ne znamo. Naravno da ta odredba ne može. I to nigde ne piše u nekom zakonu ili standardu iz Evrope ili sveta. To je jedna potpuna politička otimačina", istakao je predsednik Republike Srpske.

Možete da odlučujete, kaže Dodik, samo i isključivo po zakonima koje donese Parlamentarna skupština BiH.

"Ova trojka koja je bila u Laktašima, oni su formulisali tu priču i definisali da je normalno da se odlučuje po zakonima koje donese Parlamentarna skupština BiH. Sada se, naravno, od toga ograđuju, ali to je odlična formulacija koju su oni predložili nama u Laktašima i na tome ćemo istrajati.Samo zakoni koje donese Parlamentarna skupština BiH, mogu da bude predmet suda BiH i ništa više", poručio je Dodik, prenela je RTRS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa