Region

Dodik: Početak pregovora BiH sa EU bez datuma ne znači puno

Komentari

Autor: Tanjug

12/03/2024

-

12:59

Dodik: Početak pregovora BiH sa EU bez datuma ne znači puno
Tanjug/Marko Đoković - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozdravio je danas izjavu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da su svi izgledi da će BiH biti odobren početak pregovora sa EU, ali je poručio da bez datuma, to ne znači puno.

"Treba reći da je otvaranje pregovora rezultat ogromnog i presudnog doprinosa Republike Srpske u tom procesu", naveo je Dodik i istakao da je evropski put važan jer predstavlja ispunjenje velikog nacionalnog cilja - život Srba u ekonomskom i političkom prostoru bez granica.

"Želim posebno zahvaliti partnerima iz Mađarske, Srbije, Slovačke, Austrije, Hrvatske i Slovenije, kao sagovornicima koji u potpunosti razumeju činjenicu da je BiH 'mala EU'. Da može funkcionisati i da ide napred samo kada nijedan interes nije isključen, nego uključen u jednačinu. Tada imamo pozitivan rezultat", poručio je Dodik na društvenoj mreži Iks.

Ukazao je da svako uplitanje stranaca u domaće tokove nije sabiranje, kako kaže, naših različitosti u pozitivne procese, nego jednačina koja nas gura od zajedničkog cilja, a članstvo u EU to jeste.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen preporučila je danas da BiH otvori pregovore za članstvo u Evropsku uniju.

Marfi sve vreme radio na rušenju dogovora domaćih političara o EU putu BiH

Dodik je takođe poručio da američki ambasador Majkl Marfi nema ništa sa evropskim putem BiH i da je sve vreme radio na tome da sruši dogovore domaćih političara da do napretka na tom putu ne bi došlo.

Dodik je istakao da BiH nisu potrebni nikakvi signali iz Brisela, nego konkretan datum. 

"Marfi nema ništa s tim jer je to stav svih domaćih predstavnika. Zanimljivo je da je opet govorio o nezavisnosti pravosuđa, dok svakodnevno izdaje naloge svojim poslušnicima šta treba da rade kako bi Srpskoj presudili. Taj čovek je štetočina i to korumpirana štetočina koja sa diplomatijom nema ništa", naveo je Dodik.

Dodik je na društvenoj mreži Iks napisao da svaki Marfijev istup služi samo davanju podrške čoveku koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik.

"Marfi vešto koristi to što Šmit nema nikakav legitimitet i donosi sve odluke umesto njega", naveo je Dodik.

Predsednik Republike Srpske je istakao da svako nametanje, svaki problem dolazi od Marfija i to sve samo za jednu rečenicu podrške lažnom Šmitu.

"Što se tiče rezultata izbora u Republici Srpskoj, Republika Srpska je jasno i odlučno rekla da želi mene za svog predsednika i to po treći put. Što se tiče njegovog predsednika, pitanje je da li će s ovakvim neredom koji pravi, korupcijom za koju je sinonim, završiti i ovaj jedan mandat", naveo je Dodik i istakao:

"Svaku izjavu Marfija o pravosuđu i aktuelnim procesima u Srpskoj vidimo i kao dodatni pritisak da nekome od njihovih poslušnika tamo ne bi palo na pamet da se drži zakona i Ustava BiH, da ih ne bi stigla američka (ne)pravda".

Pravosuđe u BiH, ističe Dodik, korumpirano je pod uticajem američke Ambasade.

"To je dokazano i njihovo uplitanje biće zaustavljeno onda kada BiH postane deo EU i zato rade sve da do toga ne dođe", naveo je Dodik.

 

Komentari (0)

Evropa