Region

Ministar policije tužio Vladu Crne Gore zbog izbora Radovića za v.d. šefa policije

Komentari

Autor: Tanjug

29/03/2024

-

11:22

Ministar policije tužio Vladu Crne Gore zbog izbora Radovića za v.d. šefa policije
Ministar policije tužio Vladu Crne Gore zbog izbora Radovića za v.d. šefa policije - Copyright Prinskrin/Youtube/RTCG

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Danilo Šaranović (DCG) tužio je Upravnom sudu Vladu Crne Gore, zbog nedavnog imenovanja Aleksandra Radovića za vršioca dužnosti šefa policije.

Šaranović u tužbi tvrdi da je izvršna vlast, pošto je odbila njegov predlog da na čelo policije dođe Lazar Šćepanović, nezakonito ovlastila premijera Milojka Spajića da predloži novog kandidata, da je on protivpravno predložio Radovića i da je zbog toga taj policijski funkcioner nezakonito izabran na poziciju.

On od suda traži poništenje rešenja o imenovanju Radovića, a kao razloge za to navodi pogrešnu primenu materijalnog prava, povredu pravila postupka i pogrešno utvrđeno činjenično stanje.

Šaranović je u tužbi, u koju su podgoričke Vijesti imale uvid, naveo da se odredbe Zakona o državnim službenicima i nameštenicima ne mogu primeniti u ovom slučaju.

U tužbi se, između ostalog, navodi da predlog o imenovanju Radovića nije podnesen u pisanoj formi, da nije sadržao obrazloženje, da nije razmatran na Komisiji za kadrovska i administrativna pitanja, kao i da je kao “usmeni predlog” u svemu neusaglašen sa Poslovnikom Vlade i Zakonom o unutrašnjim poslovima.

"Donesenim rešenjem uskraćeno je pravo i na zakonu zasnovan pravni interes tužioca da određivanje v.d. direktora Uprave policije bude izvršeno na zakonit način. Ovo posebno i iz razloga što je Uprava policije jedna od organizacionih jedinica MUP-a, gde direktor policije odgovara za svoj rad ministru", piše u tužbi, preneli su podgorički mediji.

Radović izabran nakon "maratonske sednice"

Crnogorska vlada je nedavno, nakon maratonske sednice, imenovala Aleksandra Radovića za vršioca dužnosti direktora Uprave policije, preneo je RTCG.

Premijer Milojko Spajić predložio je Radovića, nakon što Vlada nije prihvatila predlog ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića da vršilac dužnosti direktora policije bude Lazar Šćepanović.

Radović je dosad bio pomoćnik direktora Uprave policije, šef Sektora za finansijsko-obaveštajne poslove.

gov.me/S. Matić

 

Prethodno je Vlada, kako se navodi, ovlastila premijera Milojka Spajića da predloži jednog od prijavljenih kandidata - s obzirom da ministar nema drugi predlog za kandidata.

Od ponoći, Uprava policije nije imala direktora, jer je istekao mandat Zoranu Brđaninu.

Sednica o izboru čelnika policije trajala je više od 12 sati uz nekoliko prekida.

Detaljnije o izboru Radovića na mesto vršioca dužnosti direktora Uprave policije možete pročitati OVDE.

Komentari (0)

Evropa