Evropa

Nakon maratonske sednice Aleksandar Radović izabran za v.d. direktora Uprave policije Crne Gore

Komentari

Autor: Tanjug

13/03/2024

-

08:22

Nakon maratonske sednice Aleksandar Radović izabran za v.d. direktora Uprave policije Crne Gore
Nakon maratonske sednice Aleksandar Radović izabran za v.d. direktora Uprave policije Crne Gore - Copyright gov.me/S. Matić

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorska vlada je, tri sata nakon ponoći, a posle maratonske sednice, imenovala Aleksandra Radovića za vršioca dužnosti direktora Uprave policije, prenosi RTCG.

Premijer Milojko Spajić predložio je Radovića, nakon što Vlada nije prihvatila predlog ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića da vršilac dužnosti direktora policije bude Lazar Šćepanović.

Radović je dosad bio pomoćnik direktora Uprave policije, šef Sektora za finansijsko-obaveštajne poslove.

Prethodno je Vlada, kako se navodi, ovlastila premijera Milojka Spajića da predloži jednog od prijavljenih kandidata - s obzirom da ministar nema drugi predlog za kandidata.

Od ponoći, Uprava policije nije imala direktora, jer je istekao mandat Zoranu Brđaninu.

Sednica o izboru čelnika policije trajala je više od 12 sati uz nekoliko prekida.

"Radovića preporučila bogata radna biografija"

Vlada Crne Gore saopštila je danas da je za v.d. direktora Uprave policije izabran Aleksandar Radović, nakon što je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović (Demokrate) odbio da u skladu sa zakonom predloži drugog kandidata sa spiska prijavljenih.

Predlog ministra Šaranovića je bio da za v.d. direktora Uprave policije bude izabran kandidat Lazar Šćepanović.

Vlada je stoga ovlastila premijera Milojka Spajića da predloži jednog od kandidata sa utvrđenog spiska, nakon čega je on predložio kandidata Aleksandra Radovića.

"Vlada Crne Gore je većinom glasova usvojila predlog predsednika Vlade i odredila Aleksandra Radovića za v.d. direktora Uprave policije", navodi se u saopštenju.

Navodi se i da je odluka o izboru Radovića za v.d. direktora Uprave policije doneta radi očuvanja nacionalne bezbednosti, kao i nesporne potrebe da Uprava policije ima direktora, odnosno vršioca dužnosti.

Dodaje se da je takva odluka doneta i usled nastavka bespoštedne borbe protiv kriminala i korupcije, ali i u cilju ubrzavanja puta Crne Gore ka Evropskoj uniji.

Prethodno, Vlada se upoznala sa spiskom, biografijama i postupkom intervjuisanja prijavljenih kandidata na javni poziv za izbor v.d. direktora Uprave policije.

U obrazloženju predloga, premijer je naveo da je Radovića preporučila bogata radna biografija, kao i činjenica da je krajem prošle godine dao ključni doprinos da Crna Gora izbegne sivu listu Manival-a.

Pored navedenog, Aleksandra Radovića preporučuje i šestogodišnje iskustvo u Evropolu, na osnovu čijih informacija iz Skaj prepiski se procesuiraju brojni slučajevi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Takođe, navodi se, Radović je jedini u punom mandatu pomoćnika direktora Uprave policije.
 

 

Komentari (0)

Evropa