Region

Delegacija EU u BiH izrazila žaljenje zbog zaključaka NSRS

Komentari

Autor: Tanjug

30/03/2024

-

11:47

Delegacija EU u BiH izrazila žaljenje zbog zaključaka NSRS
Delegacija EU u BiH izrazila žaljenje zbog zaključaka NSRS - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja, www.narodnaskupstinars.net

veličina teksta

Aa Aa

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini saopštila je povodom usvajanja zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) da žali zbog toga što se, kako kaže, rukovodstvo RS odlučilo za podizanje tenzija.

"Žalimo što se rukovodstvo entiteta RS odlučilo za podizanje tenzija, uključujući predlaganje niza radnji koje narušavaju ustavni poredak BiH, funkcionalnost njenih institucija i temeljne slobode", navodi se u saopštenju delegacije EU u BiH objavljeno na Iks nalogu.

Delegacija EU u BiH ocenjuje da ovi zaključci NSRS ne samo da štete interesima građana, već su i prepreka na putu BiH prema EU i poručuje da "dijalog, a ne eskalacija, daje rezultate".

U zaključcima koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske navedeno je da će NSRS zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske, preduzeti potrebne mere da bi se zaštitila prava i slobode građana i neutralisale posledice protivustavnog delovanja na teritoriji Srpske.

Zaključcima NSRS se traži poništenje u roku od sedam dana svih odluka visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, koga Republika Srpska ne priznaje jer nije imenovan u skladu sa procedurom u Savetu bezbednosti UN.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa