Region

Šmit objavio ispravku nametnutog Izbornog zakona: Članovi CIK-a izuzeti iz odredbe o penzionisanju

Komentari

Autor: Tanjug

04/04/2024

-

14:56

Šmit objavio ispravku nametnutog Izbornog zakona: Članovi CIK-a izuzeti iz odredbe o penzionisanju
Šmit objavio ispravku nametnutog Izbornog zakona: Članovi CIK-a izuzeti iz odredbe o penzionisanju - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Kristijan Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat za visokog predstavnika, objavio je ispravku ranije nametnutog Izbornog zakona BiH tako što je aktuelne članove Centralne izborne komisije BiH izuzeo iz odredbe o penzionisanju, odnosno isteku mandata.

Prema pisanju banjalučkih Nezavisnih novina, članovi CIK BiH će, po svemu sudeći, dužnost obavljati do 2027. godine, odnosno sprovodiće i Opšte izbore 2026. godine.

U izmenjenom članu nametnutog Izbornog zakona stoji da članovi Centralne izborne komisije "ne podležu uslovima za odlazak u starosnu penziju".

Ispravljeni član nametnutog Izbornog zakona BiH u celosti sada glasi: "Postojeći članovi Centralne izborne komisije BiH ne podležu uslovu za odlazak u starosnu penziju propisanom u stavovima 1 i 2 člana 2.5a ovog zakona, neće biti u obavezi podneti ostavke ili biti razrešeni zbog neispunjavanja uslova iz člana 2.5, stav 6, ako ti uslovi nisu postojali u vreme njihovog imenovanja. To se neće odnositi na uslove propisane u članu 2.5 stav 6 tačka 6 i 7 ovog zakona", navedeno je u odluci koju je Šmit potpisao 2. aprila.

Prema prvobitnoj odluci Šmit je nametnuto odredbe prema kojima bi članovima CIK-a koji napune 65 godina istekao mandat, a to bi u praksi značilo da su već sada van mandata Suad Arnautović i Jovan Kalaba.

Dodik: Usvojićemo svoj izborni zakon do 20. aprila

Republika Srpska će usvojiti svoj izborni zakon do 20. aprila, najavio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i istakao da Republika Srpska ima pravo na svoj zakon. "CIK BiH nema šta tu da traži.

Sprovešćemo izbore prema našem zakonu", rekao je Dodik. Ponovio je da je Kristijan Šmit privatno lice i da je lažan.

Tanjug/SRNA/Branislav Zdrinja

 

"I ovo što je sada 'nametnuo' oko Izbornog zakona BiH je fuknciji toga da se Srpska pokori institucijama BiH. Navodno je dao pravo CIK-u da imenuje sve predsednike biračkih odbora i da ih prevede u status državnih profesionalnih službenika. To se nikada neće desiti", poručio je Dodik u izjavi novinarima u Banajluci.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa