Region

Afera "Tunel": Srpskom državljaninu Eriću ukinut pritvor, njegov DNK nije u dokazima

Komentari

Autor: RTCG

10/06/2024

-

23:27

Afera "Tunel": Srpskom državljaninu Eriću ukinut pritvor, njegov DNK nije u dokazima
Afera "Tunel": Srpskom državljaninu Eriću ukinut pritvor, njegov DNK nije u dokazima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukinut je pritvor okrivljenom Vladimiru Eriću, kojem se stavlja na teret krivično delo kriminalno udruživanje u sticaju sa krivičnim delom teška krađa i krivično delo sprečavanje dokazivanja. U pitanju je okrivljeni u slučaju "Tunel", odnosno provalu u depo Višeg suda u Podgorici.

Iz Osnovnog suda saopšteno je da je ukinut pritvor okrivljenom Eriću, kojem se stavlja na teret krivično delo kriminalno udruživanje u sticaju sa krivičnim delom teška krađa i krivično delo sprečavanje dokazivanja.

"Veće Osnovnog suda u Podgorici nakon izvršenog DNK veštačenja u kojem nije podržana hipoteza da je ovaj okrivljeni jedan od donora biološkog materijala na tragovima iz kojih je dobijen DNK profil, našlo da je dovedena u pitanje osnovana sumnja da je okrivljeni izvršio krivična dela stavljena mu na teret. Nakon određivanja i produžavanja pritvora okrivljenom V.E. izvršeno je DNK veštačenje. Podsećanja radi u Osnovnom sudu u Podgorici realizovana je ekstradicija okrivljenog V. E. iz Kraljevine Švedske u Crnu Goru 20. marta 2024. godine, kada je istom na bazi do tad prikupljenih dokaza određen pritvor zbog opasnosti od bekstva. U toku istrage od strane Forenzičkog centra Uprave policije sačinjeni su izveštaji o DNK veštačenju od 15. maja 2024. godine u kojima se navodi da rezultati DNK analize ne podržavaju hipotezu da je okrivljeni V.E. jedan od donora biološkog materijala na tragovima iz kojih je dobijen DNK profil pogodan za interpretaciju u izveštaju o DNK veštačenju", navodi se u saopštenju. 

profimedia

 

Prilikom odlučivanja veće je imalo u vidu dokaze na kojima se ranije temeljio materijalno-pravni osnov odnosno osnovana sumnja da je okrivljeni V. E. izvršio krivična dela stavljena mu na teret, na bazi kojih je istom određen a potom i produžavan pritvor u istrazi, dodaje se.

"Međutim, imajući u vidu navedene rezultate DNK veštačenja koje je izvršeno nakon što je doneto poslednje rešenje o produženju pritvora, a koje je u smislu osnovane sumnje cenjeno u kontekstu radnji koje se okrivljenom stavljaju na teret da je izvršio kritičnom prilikom, po oceni veća dovedena u pitanje osnovana sumnja da je okrivljeni izvršio krivična dela stavljena mu na teret, odnosno više ne postoji dovoljan stepen uverenja suda u tom pravcu. Navedeno za posledicu mora imati ukidanje pritvora okrivljenom, jer je po zakonu nužno postojanje osnovane sumnje da je izvršeno krivično delo za koje se tereti okrivljeni u odnosu na kojeg se odlučuje o pritvoru", ukazano je u saopštenju Osnovnog suda.

Erić je po međunarodnoj poternici, raspisanoj od NCB Interpol Podgorica, uhapšen 13. oktobra prošle godine na aerodromu u Stokholmu dok je pokušavao da se ukrca na let za Beograd, prenosi RTCG.

Ministarstvo pravde Crne Gore je 19. oktobra 2023. godine od Ministarstva pravde Kraljevine Švedske zatražilo izručenje državljanina Republike Srbije Erića radi krivičnog gonjenja zbog krivičnih dela kriminalno udruživanje, teška krađa i sprečavanje dokazivanja.

Erić je u martu izručen Crnoj Gori.  

U kopanju tunela ispod Višeg suda u Podgorici, učestvovali su, kako je saopštila crnogorska policija, Veljko Marković (32), Milan Marković (53), Dejan Jovanović (30) i Vladimir Erić (32), državljani Srbije. Osim Erića, ostali osumnjičeni još izmiču organima pravde.

Paralelno je uhapšena i grupa crnogorskih državljana, koji su okrivljeni za logistiku i pomaganje učiniocima nakon izvršenja krivičnog dela. Međutim, svi oni su oslobođeni odlukama crnogorskog Vrhovnog suda.

Nalogodavci, finansijeri, ali i motivi za kopanje tunela, još nisu poznati.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa