Region

Krivokapić: Tri člana Temeljnog ugovora prilagođena zakonima CG

Komentari

Autor: RTCG, Euronews Srbija

13/08/2021

-

15:38

Krivokapić: Tri člana Temeljnog ugovora prilagođena zakonima CG
Krivokapić: Tri člana Temeljnog ugovora prilagođena zakonima CG - Copyright E-Stock/Petar Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Zdravko Krivokapić potvrdio je da su u drugoj verziji predloga Temeljnog ugovora izmenjena tri člana radi, kako je naveo, prilagođavanju zakonima Crne Gore.

Time je odgovorio na tvrdnje iz Patrijaršije da je Vlada Crne Gore u novi tekst ugovora unela veliki broj izmena u odnosu na tekst koji su obe strane zajednički utvrdile, usaglasile i dogovorile se da potpišu 27. maja u Patrijaršiji u Beogradu.

Krivokapić tvrdi da su sa tim izmenama upoznati članovi pravnog i stručnog tima Mitropolije crnogorsko-primorske, kao i da u tom predlogu nema ničeg spornog.

"Zašto se tolika prašina diže, ako nije opet politička pozadina u pitanju”, pitao je premijer i dodao da je reč o trivijalnom ugovoru koji je ranije potpisan sa ostalim verskim zajednicama u Crnoj Gori.

"Ovo je jedna igra koja traje i meni je žao da nakon moje izjave neko reaguje, makar i patrijarh, ja ništa nisam rekao što nije istina", naveo je Krivokapić, a preneo portal RTCG.

Naime pre tri dana Krivokapić je izjavio da je temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom tehnički-pravno završen i predat Patrijaršiji i da je Vlada Crne Gore je spremna da ga potpiše. 

Usledio je odgovor patrijarha Porfirija da je predložene izmene teksta Temeljnog ugovora uputio komisiji koja će ih razmotriti po okončanju sezone godišnjih odmora, a stručno mišljenje će dati Sinod.

Tako je ponovo odloženo potpisivanje Temeljnog ugovora između SPC i Vlade Crne Gore. Upravo ovaj ugovor odnosno Zakon o veroispovesti prošle jegodine mobilisao građane Crne Gore na litije nakon kojih je na izborima do tada vladajuća Demokrtska partija socijalista izgubila većinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa