Region

Krivokapić: Crna Gora i njena državnost nisu moneta za potkusurivanje, već dom za sve njene građane

Komentari

Autor: Tanjug

21/05/2021

-

18:53

Krivokapić: Crna Gora i njena državnost nisu moneta za potkusurivanje, već dom za sve njene građane
Krivokapić: Crna Gora i njena državnost nisu moneta za potkusurivanje, već dom za sve njene građane - Copyright Vlada Crne Gore/B.Ćupić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić obratio se građanima povodom Dana nezavisnosti pismom u kojem je poručio da će ta država biti dom za sve njene građane.

Crnogorski premijer je istakao da Crna Gora "ima dugu državnu tradiciju, koja prevazilazi granice ideološke priče koju smo slušali do 30. avgusta prošle godine".

On je apelovao na to da se Dan nezavisnosti učini danom koji će biti prihvaćen od svih građana Crne Gore, preneli su crnogorski mediji.

"Iz te perspektive Crna Gora i njena državnost neće biti moneta za potkusurivanje u političkim borbama, već dom za sve njene građane, sklad kultura i tradicija, u kojoj će svako naći svoje mesto i način izražavanja", kazao je Krivokapić.

Premijer je ukazao na to da se ovaj praznik prvi put za 15 godina događa u slobodnom i demokratskom okruženju.

"Praznik obeležavamo u slobodi, a to je glavna ideja oko koje je nastala savremena crnogorska državnost. Crna Gora se vraća samoj sebi, vraćajući se istorijskom slobodarskom idealu, koji se na jeziku savremenosti zove - demokratija", rekao je predsednik Vlade Crne Gore.

 

Crna Gora kao "kolevka slobode"

On je istakao da je tačno da je za prethodnih 15 godina Dan nezavisnosti identifikovan sa jednom partijom i njenom ideologijom, za koju je rekao da je daleko od onoga što pojam demokratije podrazumeva i koja je pokušala da samu sebe poistoveti sa Crnom Gorom.

"Ne smemo nikada više dozvoliti da Crna Gora i njeni građani budu taoci bilo čijih ideoloških okova, u kojima će postojati građani drugog reda, po bilo kom osnovu. Stoga smo dužni da obezbedimo čvrste uslove koji će garantovati slobodu za sve", navodi se u Krivokapićevom pismu.

Ta slobodna i demokratska Crna Gora svih njenih građana, umesto partijske i privatne države, jeste ono na što treba da nas asocira današnji dan, jer Crna Gora nije uzalud nazvana "kolevka slobode", poručio je Krivokapić.

Crna Gora danas obeležava 15 godina od osamostaljenja od Državne zajednice Srbije i Crne Gore u uobičajenoj atmosferi napetosti i podela, koje su produbljene smenom vlasti na državnom niovu na parlamentarnim izborima avgusta prošle godine. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa