Region

Hrvatska prima manji broj izbeglica iz Avganistana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/08/2021

-

14:08

Hrvatska prima manji broj izbeglica iz Avganistana
Hrvatska prima manji broj izbeglica iz Avganistana - Copyright Tanjug AP/Shekib Rahmani

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatska će primiti manji broj lokalnog stanovništva iz Avganistana, objavili su danas zagrebački mediji, pozivajući se na izvore iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova (MVEP).

Reč je o osoblju odnosno lokalnim stanovnicima koji su radili za Evropsku uniju i za koje je Evropske služba za spoljno delovanje već apelovala da ne budu ostavljeni u toj zemlji kako ne bi bili ugroženi nakon što su talibani preuzeli vlast, piše Večernji list, navodeći da je informaciju potvrdio MVEP.

Hrvatska će tako ispuniti i svoju dužnost da zaštiti ljude koji su godinama radili za nju i bili podrška hrvatskim snagama u toj zemlji, navodi na svom portali zagrebački list.

"Reč je o 20 ljudi, visoko obrazovanih, poput prevodilaca, s izvrsnim znanjem jezika. Nije stoga reč o nepoznatim osobama bez dokumenata, već onima koje hrvatske snage jako dobro poznaju, koji su prošli sve sigurnosne provere, konkurse za rad u institucijama i već su (evidentirani) u sistemima hrvatskih institucija", piše Večernji list.

Izbegice iz Avganistana primiće i Kosovo, Severna Makedonija i Albanija.

Za sada je poznato da će u Severnu Makedoniju do kraja nedelje doći oko 450 izbeglica, dok je iz Albanije najavljen prijem nekolio stotina izbeglih.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa