Region

Krivokapić ocenio da situacija na Cetinju nije zadovoljavajuća, Đukanović zakazao sednicu Saveta za bezbednost

Komentari

Autor: FoNet

25/08/2021

-

20:44

Krivokapić ocenio da situacija na Cetinju nije zadovoljavajuća, Đukanović zakazao sednicu Saveta za bezbednost
Krivokapić ocenio da situacija na Cetinju nije zadovoljavajuća, Đukanović zakazao sednicu Saveta za bezbednost - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Trenutna bezbednosna situacija na Cetinju nije zadovoljavajuća i svi su dužni da pokažu odgovoran odnos prema miru, toleranciji, dijalogu, evropskim vrednostima i planiranom ekonomsko-privrednom progresu, zaključeno je na današnjem sastanku premijera Zdravka Krivokapića i gradonačelnika Cetinja Aleksandra Kašćelana.

Sastanak je održan povodom situacije prouzrokovane najavljenim ustoličenjem novoizabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju 5. septembra, prenela je Televizija Crne Gore. 

Krivokapić je kazao je da je država spremna da garantuje bezbednost svim građanima Crne Gore i ponovio da nije u nadležnosti vlade da odlučuje gde će i kada bilo koja verska organizacija, pa tako i Mitropolija crnogorsko – primorska SPC, organizovati ustoličenje duhovnog poglavara.

"Zajednička dužnost svih državnih organa i subjekata, kao i građana, je da smanjimo tenzije i upućujemo poruke tolerancije, i da podsećamo da su u građanskoj državi politika i crkva odvojene, da svaki čovek ima pravo na različito mišljenje, ali ne i na nasilje", poručio je Krivokapić.

 

 

On je naglasio da je dužnost svih da razumemo jedni druge i da prihvatimo pravo drugoga na različitost, ne deklarativno, već na delu. Kašćelan je rekao da je prioritet lokalne vlasti očuvanje stabilnosti, mira i bezbednosti građana, kao ključnih preduslova za ostvarivanje svih Ustavom i zakonima garantovanih prava i sloboda.

"Jasno je da najavljeno ustoličenje nosi visok bezbednosni rizik, da tenzije i eventualna dešavanja koja mogu proisteći kao posledica toga mogu narušiti ono što svima nama treba da bude najvažnije – mir, stabilnost države i bezbednost svih građana, zbog čega ponavljam da bi čin ustoličenja mitropolita trebalo obaviti van Cetinja", kazao je Kašćelan.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović rekao je da ni vlada, ni ministarstvo na čijem je čelu, ne mogu da donose odluke u ime jedne verske organizacije. 

"Ministarstvo se trudi da nađe optimalno rešenje, ali suština problema kao da se ne nalazi u samom činu ustoličenja, već u sukobu različitih politika. Bez obzira na to, uradićemo sve što je do nas da sve protekne u najboljem redu", poručio je Sekulović.
Učesnici sastanka su se saglasili da bi bilo čije odstupanje od prioriteta bilo na štetu svih građana Crne Gore. 

Đukanović zakazao sednicu Saveta za bezbednost

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović zakazao je za sutra u Podgorici sednicu Saveta za odbranu i bezbednost, na kojoj će biti analizirana bezbednosna situacija u vezi sa ustoličenjem mitropolita Joanikija i požarima u zemlji.

Kako se navodi u saopštenju iz Đukanovićevog kabineta, na sastanku će biti donete odluke "o aktivnostima nadležnih državnih organa u prevladavanju bezbednosnih izazova inspirisanih zakazanom intronizacijom mitropolita mitropolije crnogorsko-primorske SPC".

"Dnevnim redom planirano je razmatranje predloga za unapređenje državnih kapaciteta za suočavanje sa brojnim požarima koji su proteklih sedmica aktivni u Crnoj Gori, donošenje pravila angažovanja i nacionalnih ograničenja za vreme učešća pripadnika Vojske Crne Gore u misiji Kfor u Republici Kosovo, kadrovska i druga pitanja iz nadležnosti Saveta", dodaje se u saopštenju

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa