Region

Burno u Crnoj Gori pred ustoličenje Joanikija: Vlasti u Podgorici demantuju da su stigle "Kobre" iz Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/08/2021

-

19:12

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Medijski navodi o prisustvu bezbednjaka iz Srbije u Crnoj Gori povodom najavljenog ustoličenja mitropolita Joanikija izazvali su veliku pažnju. Vlasti u Podgorici demantuju da su pripadnici bezbednosnih struktura Srbije u Crnoj Gori.

Crnogorska "Pobjeda" je u tekstu navela da su stručnjaci iz “Kobri”, odreda vojne policije Srbije stigli u Crnu Goru da bi uvidom na terenu, zajedno sa agentima BIA i vrhom ANB-a, dali konačnu procenu bezbednosnog rizika u slučaju da se ustoličenje mitropolita Joanikija obavi 5. septembra na Cetinju. List je naveo da to saznaje iz “izvora u Beogradu i Podgorici”.  

Takođe, navedeno je da su operativci BIA bili u nedelju na Cetinju, kako bi na licu mesta snimili atmosferu i proverili kakvi su planovi protivnika ustoličenja Joanikija, i kako bi pokušali da saznaju šeme organizacije. “Pobjeda” piše da su oni delovali mimo pripadnika Agencije za nacionalnu bezbednost ali u dogovoru sa vrhom ANB-a.  

Tvrdi se da je prvi čovek ANB-a zatražio pomoć BIA zbog organizacije bezbednosne zaštite povodom planirane ceremonije na Cetinju.  

Biro: Netačni navodi da je tražena pomoć od Srbije

Međutim, crnogorski Biro za operativnu koordinaciju je odbacio tvrdnje iz “Pobjedinog” teksta.  

"Netačni su navodi u tekstu da su u toku zajedničke aktivnosti bezbednosnih službi Crne Gore i Republike Srbije povodom ustoličenja Mitropolita Joanikija, kao i da je tražena pomoć tim povodom”, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu Vlade Crne Gore.  

Kako se dodaje, ukoliko na ceremoniju bude planiran dolazak štićenih ličnosti Republike Srbije, obaveštajno-bezbednosni sektor će samostalno i u saradnji sa bezbednosnim službama Srbije omogućiti štićenim ličnostima bezbedan boravak u Crnoj Gori, “što podrazumeva i zajedničke aktivnosti sa pomenutim bezbednosnim službama Republike Srbije, ukljčujući Odred vojne policije specijalne namjene "Kobra’”.  

U saopštenju piše da je to uobičajena praksa prilikom posete štićenih ličnosti iz Republike Srbije.   

"Apelujemo na medije da netačnim informacijama ne podižu tenzije, te građane dovode u zabludu, već da svojim profesionalinim delovanjem doprinesu jačanju tolerantnosti i učvršćivanju međunacionalnog i međuvjerskog sklada u Crnoj Gori”, zaključeno je u saopštenju.  

MUP odgovorio Konjeviću ko je bio u helikopteru

Pažnju je izazvao i tvit poslanika opozicionog SDP-a Raška Konjevića koji je objavio snimak jednog helikoptera i koji je pozvao policiju i MUP da odmah odgovore čija je ta letelica.  

"Brzim i jasnim odgovorom doprineli bi smanjenju spekulacija. Pozivam ih, kao član Odbora za bezbednost, da to urade hitno i saopšte sve detalje", napisao je Konjević.  

Ubrzo mu je odgovorio MUP Crne Gore, i to sa tri tvita. Saopšteno je da su se u helikopteru nalazili generalni direktor i saradnici radi uvida u trenutno stanje na požarištima u sklopu redovnih aktivnosti Direktorata za zaštitu i spašavanje. 

Podovom spekulacija u medijima oglasio se i potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović. On je istakao da nikakve tuđe vojske nema na teritoriji Crne Gore, “niti će je ikada biti”.  

 “Ne nasijedajte na svakodnevnu propagandu! Štitimo nacionalne interese i idemo putem progresa i evropske budućnosti Crne Gore”, naveo je Abazović.  

Šta je zadatak Kobri?

Odred vojne policije specijalne namene "Kobre", neposredno je potčinjen načelniku Generalštaba Vojske Srbije. Namenjen je za bezbednosnu zaštitu određnih lica i objekata od posebne važnosti.   

U sastavu Odreda vojne policije “Kobre” su komanda bataljona, komandni vod  i čete vojne policije specijalne namene. 

Zadaci Kobri su preduzimanje preventivnih mera i radnji u realizaciji poslova bezbednosne zaštite, protivterorističke i protivpobunjeničke borbe. Odred procenjuje, planira i realizuje bezbednosne zadatke iz domena zaštite određenih lica i objekata.  

Takođe, među zadacima Kobri su Borba protiv terorizma i pobunjeničkih grupa u svim uslovima i obezbeđenje najviših stranih vojnih delegacija u zvaničnim posetama Republici Srbiji. 

Komentari (0)

Evropa