Region

Potpredsednik Vlade Hrvatske na komemoraciji za civilne žrtve operacije "Oluja": Važno je da mržnja prestane

Komentari

Autor: FoNet

25/08/2021

-

21:10

Potpredsednik Vlade Hrvatske na komemoraciji za civilne žrtve operacije "Oluja": Važno je da mržnja prestane
Boris Milošević - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Važno je da mržnja prestane i da se ne prenosi na nove generacije, jer samo tako možemo graditi bolju Hrvatsku, izjavio je danas potpredsednik Vlade Hrvatske Boris Milošević tokom komemoracije za civilne žrtve operacije "Oluja" u Plavnom i Gruborima.

"Svi koji znaju šta se dogodilo u Gruborima pre 26 godina odabrali su da ćute i da štite one koji su počinili zločin. Oni koji su odabrali da ćute i oni koji su počinili zločin, kao i svi mi ovde, treba da budu svesni vrednosti ljudskog života i u ratu kada se gine. Nema tog opravdanja i nema tog višeg cilja koji može opravdati ubijanje starih i nemoćnih civila", rekao je Milošević na komemoraciji koju su organizovali Srpsko narodno veće i Veće srpske nacionalne manjine Šibensko - kninske županije.

Uz poruku da ne treba deliti žrtve, ni zločine jednih opravdavati zločinima drugih, Milošević je naglasio da čin praštanja ne daje legitimitet zločinu, niti znači zaborav, već znači "da smo se odlučili za budućnost i nadu".

Poslanica u Saboru Hrvatske Anja Šimpraga kazala je da oni koji su nekažnjeno počinili strašan zločin nisu računali da će se žive duše koje su odavde prognane vratiti i istakla da je država napokon počela s obnovom Grubora i već su učinjeni prvi koraci u tom pravcu.

Izaslanik predsednika Srbije Veran Matić rekao je da je Hrvatska do sada zakazala prema Gruborima u svemu u čemu je mogla - sprečavanju masakra i paljenja sela, kažnjavanju onih koji su zločin počinili, nije omogućila povratka i ometala je pravdu.

Obnovom Grubora pokazala bi da na kraju ipak nije u svemu zakazala, poručio je Matić, dodajući da povratak nekadašnjih meštana ne može biti nikome pretnja.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa