Region

Tužioci: Vukotić osumnjičen da je planirao ubistvo Belivuka i Miljkovića, oni su praćeni u Crnoj Gori

Komentari

Autor: Tanjug, Vijesti

26/08/2021

-

13:35

Tužioci: Vukotić osumnjičen da je planirao ubistvo Belivuka i Miljkovića, oni su praćeni u Crnoj Gori
Milivoje Katnić - Copyright prcentar.me

veličina teksta

Aa Aa

Prema do sada prikupljenim podacima, navodni vođa škaljarskog klana Jovan Vukotić sumnjiči se da je organizator kriminalne grupe protiv koje je već podignuta optužnica zbog planiranja ubistva Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, potvrdio je specijalni tužilac u Crnoj Gori Saša Čađenović.

On je na konferenciji za medije SDT-a i Uprave policije rekao da tužilaštvo tereti Vukotića, koji se nalazi u bekstvu, i za podstrekavanje članova te kriminalne grupe da ubiju Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana, preneo je portal RTCG.

"Prikupljajući dokaze u cilju identifikacije svih učesnika krivično-pravnog događaja koji je obuhvaćen optužnicom od 2. jula 2021. godine identifikovan je i drugi organizator ove kriminalne organizacije koja je formirana radi vršenja krivičnih dela ubistvo i teško ubistvo, kao i drugih krivičnih dela na teritoriji Crne Gore", kazao je Čađenović.

U cilju razbijanja kriminalne organizacije, dodao je on, zaplenjena je i eksplozivna naprava koja je trebalo da bude upotrebljena radi lišavanja života Zvicera i Kašćelana.

SDT je donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv Vukotića koji se sumnjiči za stvarnje kriminalne organizacije, teško ubistvo putem podstrekavanja i teško ubistvo u pokušaju izvršeno pomaganjem.

Kriminalna organizacija, koju je navodno Vukotić predvodio, imala je posebne organizovane grupe za nabavku eksploziva, vozila i plovnih prevoznih sredstava.

Čađenović je objasnio da su Jovan Vukotić i drugi organizator Janko Vukadinović podelili uloge odnosno, da je jedan bio zadužen za nabavljanje štek stanova, oružja...a drugi da vrbuje članove, nalazi direktne izvršioce..., prenele su podgoričke Vijesti.

Rekao je i da su imali posebne grupe koje su bile zadužene za pravljenje eksploziva, obuku, nalazak štek stanova, pračenje meta.

Katnić: Belivuk i Miljković praćeni

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je, odgovarajući na pitanja novinara na zejdničkoj konferenciji, rekao da je kolegijum Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u januaru doneo odluku da se Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću skine zabrana ulaska u Crnu Goru, i da su stalno praćeni.

Rekao je da su nakon toga Belivuk i Miljković 17. januara 2021. godine regularno ušli u Crnu Goru.

"Za ova dva lica je postojala zabrana ulaska, izdata na osnovu važećih zakona, procene i razloga zbog kojih je postojala ta zabrana, važnost svih bezbednosnih situacija koje su tada postojale, podataka koje smo trebali da dobijemo itd. nadležni državni organ, a to je kolegijum MUP-a Crne Gore doneo je odluku da se ova zabrana skine i da se oni prate 24 sata. Dakle, za sve vreme koje se nalaze u Crnoj Gori, da budu praćeni i za sva ova lica, čini mi se od 17. do 27. (januara) dakle deset dana su bili u Crnoj Gori, uz njih su bila najmanje dva naša istaknuta i sposobna agenta, odnosno policajca", kazao je Katnić.

On je naveo da su pre toga od kolega iz Srbije dobili telegram da, dok budu na teritoriji Crne Gore, budu pod prismotrom.

Međutim, iz Specijalnog državnog tužilaštva stiglo je obaveštenje da je odluku o skidanju zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću doneo bivši menadžment Uprave policije, a ne Kolegijum MUP-a, kako je to ranije danas novinarima rekao specijalni državni tužilac Milivoje Katnić.

Kako navode, Katnić je ranije danas na konferenciji napravio "nenamernu terminološku omašku" konstatacijom da je tu odluku doneo Kolegijum Ministarstva unutrašnjih poslova.

Komentari (0)

Evropa