Region

Dodik posle sastanka u Sarajevu: Više verujem Erdoganu, izbegli bi ovu lakrdiju da je Turska bila više uključena

Komentari

Autor: Tanjug

27/08/2021

-

20:50

Dodik posle sastanka u Sarajevu: Više verujem Erdoganu, izbegli bi ovu lakrdiju da je Turska bila više uključena
U Sarajevu sastanak Erdogana sa Predsedništvom BiH - Copyright Tanjug/FENA/Predsedništvo BiH

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas, nakon sastanka članova Predsedništva sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, da Republika Srpska ne prihvata nametnuta rešenja i da se zalaže za rešavanje pitanja unutrašnjim dijalogom.


"Ne verujemo da stranci mogu da uvedu red u zemlji, verujemo samo u unutrašnji dogovor", rekao je Dodik i dodao da za "BiH nije dobro da se pojavljuje lažni visoki predstavnik", prenosi RTRS.

Dodik je istakao da RS ne može da prihvati da neizabrani stranac donosi zakone i da veruje samo u dijalog i dogovor, ističući da svako rešenje, uključujući i disoluciju, mora biti mirno.

Dodao je da više veruje saradnji sa Erdoganom nego, kako je rekao, "nekim propalim nastojanjima da se nametnu rešenja".

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

"Verujem, da je Turska bila više uključena u priču o visokom predstavniku, da se ovakva lakrdija sa imenovanjem ne bi desila", rekao je Dodik. Dodao je da je uveren da Erdogan razume situaciju, jer se, kako je rekao, pokazao kao čovek koji sluša sve strane u BiH.

Dodik je rekao da je uvek velika stvar kada veliki državnik i političar poput Erdogan boravi u BiH.

"Meni je drago što što već duže vreme razgovaramo o važnim pitanjima i osećam blagonaklonost koju nam ukazuje u vidu pomoći, za ekonomski razvoj, za razvoj infrastrukture, o čemu u kontinuitetu razgovaramo", naglasio je Dodik.

On je izrazio nadu da će vrlo brzo doći do razgovora o detaljima u vezi sa izgradnjom auto-puta Sarajevo-Beograd i istakao da razgovori o detaljima moraju otpočeti.

"To jeste veliki, istorijski, infrastrukturni projekat i rezultat volje i želje predsednika Erdogana da podrži razvoj i povezivanje na Balkanu", rekao je Dodik.

Ergodan: Podrška integritetu BiH i miru u regionu

Erdogan rekao je da je na sastanku sa članovima Predsedništva BiH razgovarano o bilateralnim odnosima i odnosima u regionu, kao i na svetskom planu. Kako prenosi RTRS, Erdogan je rekao da Turska pruža podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, integracijama BiH i da podržava mir u regionu.


"Drago mi je što sam ponovo došao u Sarajevo, osećam se ovde kao kod kuće. BiH ima posebno mesto u srcima naših ljudi", naveo je Erdogan, prenosi portal Klix.ba.

Tanjug/FENA/Hazim Aljović

 

Predsednik Turske je rekao da su na sastanku razmenjena mišljenja o dešavanju na Balkanu i postignuta saglasnost da bi trebalo ubrzati ekonomski razvoj.


Istakao je da Turska i BiH imaju cilj da povećaju ekonomsku razmenu na milijardu evra i da je to veoma bitan cilj.

"Potvrdili smo našu podršku BiH u NATO i da je suverenitet BiH bitan. Nastavićemo da radimo na očuvanju regionalne stabilnosti", istakao je Erdogan.

Komšić: Bilo reči i o politici u BiH, ne bih o tome...

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas, nakon sastanka članova Predsedništva BiH sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom u Sarajevu, da se Erdogan do sada "pokazao kao veliki prijatelj BiH".

Komšić je rekao da su sa turskim predsednikom imali vrlo korisne razgovore i da su razgovarali o infrastrukturnim projektima, investicijama, unutrašnjopolitičkim pitanjima i globalnim temama, prenosi Klix.ba.

Naveo je da je dogovoreno da sledeći trilateralni sastanak BiH-Srbija-Turska bude održan u BiH.

"To je nastavak jednog celog ciklusa takve vrste sastanaka koji se pokazao korisnim i u smislu stabilizacije naših zemalja, ali i regije. To je bitno prvenstveno zbog velikih insfrastrukturnih projekata koji ne idu tako brzim tempom kao što smo očekivali, ali se ipak stvari odvijaju na način da se vidi neki pomak", rekao je Komšić.

Naglasio je da je sa turskom delegacijom razovarano o mogućnosti da trgovinska razmena konačno dostigne milijardu evra.

"Bilo je razgovora i o unutrašnjopolitičkoj situaciji i stanju u BiH, ali ne bih želeo da govorim ko je šta rekao", rekao je Komšić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa