Region

Erdogan uoči poseta Sarajevu i Crnoj Gori: Zagovaramo očuvanje multikulturalnog identiteta regije

Komentari

Autor: Erdogan u BiH i Crnoj Gori

27/08/2021

-

11:59

Erdogan uoči poseta Sarajevu i Crnoj Gori: Zagovaramo očuvanje multikulturalnog identiteta regije
Redžep Tajip Erdogan - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bosna i Hercegovina predstavlja ključnu državu na Balkanu, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i dodao da Turska pridaje veliku važnost njenoj multikulturalnoj strukturi, sigurnosti, stabilnosti i razvoju.


Erdogan je to rekao na istanbulskom aerodromu "Ataturk", uoči poletanja za Sarajevo, nakon kojeg će prvi put zvanično posetiti i Crnu Goru.

Rekao je da je njegova poseta prilika za razgovore o zajedničkim koracima za dodatno unapređenje saradnje.

Šef turske države je izrazio zadovoljstvo što će, nakon posete BiH, otputovati u prvu zvaničnu posetu Crnoj Gori.

"Krećemo na put u posetu dvema prijateljskim zemljama na Balkanu. U prvom delu posete se u Sarajevu sastajemo s članovima Predsedništva BiH", kazao je Erdogan.

Podsetio je da se sa članovima Predsedništva BiH sastao već dva puta ove godine, u martu u Ankari i u junu na Samitu Procesa saradnje jugoistočne Evrope.

"S prijateljskom i bratskom Bosnom i Hercegovinom imamo veoma bliske istorijske, kulturalne i ljudske veze. Imamo i veoma plodnu i široku saradnju koja je izgrađena na tim temeljima i na bazi obostrane političke volje", kazao je Erdogan, preneo je portal Radio Sarajeva.

Tokom posete Sarajevu, kazao je, razgovaraće o jačanju ekonomske i trgovinske saradnje, ali i sagledati trenutno stanje u vezi sa zajedničkim infrastrukturnim i investicijskim projektima.

Govoreći o poseti Crnoj Gori, Erdogan je rekao da će tokom te posete sastati i sa predstavnicima bošnjačkih i albanskih zajednica u toj zemlji.

"Turska pridaje veliku važnost razvoju mira i prosperiteta celog Balkana. Zagovaramo očuvanje multikulturalnog identiteta regije i podržavamo sve napore u tom kontekstu. Uveren sam da naša saradnja s BiH i Crnom Gorom doprinosi stabilnosti Balkana", poručio je Erdogan.

Turski predsednik stigao je u Sarajevo i danas će se sastati sa članovima Predsedništva BiH. Prisustvo sastanku potvrdio je i srpski član Predsedništva Milorad Dodik. Pre zvaničnih susreta prisustvovaće venčanju ćerke Bakira Izetbegovića, lidera SDA i, kako su ranije preneli sarajevski mediji, biće svedok na ceremoniji sklapanja braka u džamiji, po pravilima šerijata.

Potom će, kako je predviđeno, klanjati molitvu u Baščaršijskoj džamiji iz 16. veka, koju je restaurirala Generalna direkcija vakufa Turske.


A, nakon sastanka i radne večere predviđena je konferencija za novinare.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa