Region

Skupština Cetinja završila raspravu o manastiru, glasanje u petak

Komentari

Autor: Tanjug

14/09/2021

-

22:20

Skupština Cetinja završila raspravu o manastiru, glasanje u petak
Skupština Cetinja završila raspravu o manastiru, glasanje u petak - Copyright TANJUG/GLAS ZAPADNE SRBIJE/ MARIJA MILOSEVIC

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Cetinja završila je raspravu o građanskoj inicijativi da se prava svojine Cetinjskog manastira prenesu sa lokalne samouprave na nekanonsku Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC).

Odbornici SDP i SD i GP URA najavili su da će podržati ovu inicijativu, a o usaglašenim zaključcima Skupština Cetinja glasaće u petak, prenosi RTCG.

Osnov za raspravu je peticija koju je potpisalo 600 Cetinjana, odnosno tri odsto punoletnih građana s pravom glasa, a nakon rasprave pročitani su zaključci koje su usaglasili DPS, SDP, SD i GP URA.

Skupština je osudila delovanje Vlade Crne Gore i pozvala je da se "uzdrži od daljeg protivpravnog postupanja" i da povuče donete akte i sprovedene radnje "kojima se bez zakonskog utemeljenja želi zabraniti Cetinju da raspolaže imovinom koja se nalazi u njegovom nespornom vlasništvu".

Dan uoči današnjeg zasedanja cetinjske skupštine, vlada Crne Gore je Upravi za katastar i državnu imovinu naložila da bez odlaganja kao vlasnika Cetinjskog manastira umesto grada Cetinja upiše državu.

Takođe, naloženo im je da u list nepokretnosti unesu zabelešku zabrane otuđenja i opterećenja svih objekata i parcela koje koristi Cetinjski manastir, prenele su podgoričke Vijesti.

Uhapšene dve osobe zbog pretnji odborniku

Službenici Uprave policije Crne Gore su na Cetinju uhapsili dve osobe koje su vređale i pretile odborniku Građanskog pokreta URA dok se za jednom osobom traga.

Takođe, policija je identifikovala i osobu koja je vređala i pretila potpredsedniku Vlade Dritanu Abazoviću.

Kako se navodi u saopštenju policije, danas oko 10.00 časova ispred opštinske zgrade gde se održavala sednica Skupštine Cetinje okupila se grupa od oko 30 građana, koji su negodovali protiv odbornika GP URA Slavka Jankovića dok je dolazio na sednicu.

Tom prilikom iz grupe građana su se izdvojili F.P. (35) i V.J. (49) oba iz Cetinja koji su Jankoviću uputili niz uvreda i psovki, a nakon toga je prišao M.Č. (54) iz Cetinja i zapretio Jankoviću.

F.P. i M.Č. su nedugo nakon događaja locirani i privedni u službene prostorije policije dok se za licem V.J. traga.

Ispred zgrade Opštine, a tokom trajanja sednice M.V. (41) iz Cetinja je upućivao je pretnje, uvrede i psovke na račun Abazovića. Za njim se traga, a o događaju je obavešten državni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, koji se izjasnio da se predmet dostavi u rad Osnovnom državnom tužilaštvu na Cetinju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa