Region

Ministarstvo spoljnih poslova BiH upozorilo građane na rizik od hapšenja u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

14/09/2021

-

23:23

Ministarstvo spoljnih poslova BiH upozorilo građane na rizik od hapšenja u Srbiji
Ministarstvo spoljnih poslova BiH upozorilo građane na rizik od hapšenja u Srbiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine preporučilo je svim državljanima u zemlji koji su na bilo koji način bili uključeni u odbranu BiH u periodu od 1992. do kraja 1995. godine da do daljnjeg ne putuju u Srbiju zbog opasnosti od hapšenja.

"Upozorenje se izdaje zbog rizika od hapšenja i procesuiranja u Republici Srbiji pod optužbama za ratni zločin, a na bazi ranijih slučajeva hapšenja državljana BiH protiv kojih se u Bosni i Hercegovini ne vode postupci niti ih pravosudne institucije zemlje terete za ratne zločine", poručuju iz ove institucije, prenosi "Radio Sarajevo".

Bivši visokopozicionirani službenik Federalne uprave policije Edin Vranj uhapšen je na graničnom prelazu prilikom ulaska u Srbiju.

On je osumnjičen za zločine protiv ratnih zarobljenika na području Goražda od januara 1993. do oktobra 1994.

Edinu Vranju je sud u Beogradu danas odredio jednomesečni pritvor.

Tenzije posle hapšenja

Njegovo hapšenje pokrenulo je tenzije između Beograda i Sarajeva. 

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković saopštila je da je Srbiji upućena nota zbog hapšenja, a ambasador Srbije negirao je navode pojedinih medija da je odbio da se sastane tim povodom sa predsedavajućim Predsedništva BiH Željkom Komšićem.

Takođe, Turković je pozvala na hitne konsultacije ambasadorku BiH u Srbiji Aidu Smajić. 

 

Dva člana Predsedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović su optužili vlast u Srbiji da, kako tvrde, zloupotrebljava princip univerzalne nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina.

Danas je reagovao i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i to, kako je navedeno, povodom "uvreda" koje su na račun Srbije izneli Komšić i Džaferović. On je poručio da politički pritisci na pravosuđe nisu prihvatljivi. 

Komentari (0)

Evropa