Region

URA kritikuje dogovor Demokratskog fronta i Demokrata o rekonstrukciji vlade: "Ni za jotu nećemo napustiti principe"

Komentari

Autor: Tanjug

16/09/2021

-

12:39

URA kritikuje dogovor Demokratskog fronta i Demokrata o rekonstrukciji vlade: "Ni za jotu nećemo napustiti principe"
Dritan Abazović - Copyright EPA/MASSIMO PERCOSSI

veličina teksta

Aa Aa

Povodom dogovora Demokratskog fronta i Demokrata o rekonstrukciji aktuelne vlade Crne Gore, oglasio se Građanski pokret URA Dritana Abazovića, saopštenjem u kojem poručuju da taj pokret "ni za jotu neće napustiti principe" iz sporazuma potpisanog u septembru prošle godine.

"Dakle evropska, građanska i ekološka Crna Gora okrenuta EU integracijama kao najvećim prioritetom države, ostaju naša polazišna osnova od koje nikada nećemo odustati. Ko takav koncept ne želi, rekli smo i ponavljamo, može tražiti druge partnere, a URA u tome neće biti saučesnik", poručili su iz URE.

Predstavnici URA nisu prisustvovali sinoćenjem dogovoru DF-a i Demokrata o rekonstrukciji aktuelne vlade tako da bi buduća izvršna vlast imala 18, umesto dosadašnjih 15 ministarstava i tri, umesto jednog potpredsednika vlade, koji bi istovremeno mogli imati i svoje resore.

Aktuelna vlada ima jednog potpredsednika, koji je ujedno i jedni političar u vladi koju je premijer Zdravko Krivokapić formirao kao ekspertsku.

"Iz sinoćnjeg zajedničkog saopštenja DF-a i Demokrata vidimo da su im ministarske fotelje značajnije od reformi u Tužilaštvu i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije", navodi se u saopštenju URA i dodaje:

"Izbor Tužilačkog saveta ne sme biti deo političkih kalkulacija bilo kog političkog subjekta a reforme u ovoj oblasti ne mogu se uslovljavati bilo čijim političkim apetitima. No, i to je legitiman politički put tog spektra političke scene“.

URA ukazuje na, kako navodi, "sinergetski pristup DF-a i Demokrata i gotovo nepodeljen politički stav o daljim političkim procesima u Crnoj Gori".

Primećuju, međutim, da je crnogorska javnost dugo mislila da se radi o političkim subjektima koji nemaju ničeg zajedničkog u sagledavanju budućih procesa.

"Jedinstveni pristup DF-a i Demokrata ovim povodom pozdravljamo jer sada imamo popriličnu iskristalisanu situaciju na političkoj sceni Crne Gore“, navode i poručuju "da URA ni za jotu neće napustiti principe iz sporazuma koji je potpisan 9. septembra prošle godine od strane tri čelnika izbornih lista aktuelne većine", navodi se u saopštenju.

Konjević krivi Vučića

Raško Konjević, lider opozicione SDP, koja je decenijama bila koalicioni partner DPS-a na vlasti u Crnoj Gori, za dogovor DF i Demokrata optužuje predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Onaj ko pomisli zašto nema Dritana Abazovića na ovom sastanku, logično je jer mu je istekao politički rok trajanja. Vučić postigao dogovor. ''Formalni predlagač'' tj. predsednik vlade. Bravo URA ovako se štite nacionalni interesi. Niko vas ništa ne pita i vama 'banja'", napisao je Konjević na Tviteru.

 

Komentari (0)

Evropa