Region

Sukob demonstranata i policije u Tetovu, traže se ostavke zvaničnika zbog požara u kovid bolnici

Komentari

Autor: Tanjug

17/09/2021

-

19:48

Sukob demonstranata i policije u Tetovu, traže se ostavke zvaničnika zbog požara u kovid bolnici
Sukob demonstranata i policije u Tetovu, traže se ostavke zvaničnika zbog požara u kovid bolnici - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Stotine demonstranata u severnomakedonskom gradu Tetovu tražilo je danas ostavke zvaničnika, nakon prošlonedeljnog požara u kome je izgorela kovid bolnica i poginulo 14 osoba, a povređeno još desetak.

Protest su organizovale porodice žrtava, a demonstranti su zahtevali da vlasti otkriju nalaze istrage o požaru, kao i ostavku gradonačelnice Tetova Teute Arifi, prenosi AP.

Sukobi između policije i demonstranata izbili su ispred sedišta albanske partije Demokratska unija za integraciju (DUI) koja je deo vladajuće koalicije.

Portparol policije u Tetovu Marijan Josifoski saopštio je da su četiri policajca lakše povređena, a najmanje dva demonstranta uhapšena.Devet dana nakon požara u bolnici, nisu objavljeni podaci iz istrage o njegovim uzrocima, veruje se da je požar bio slučajan, ali nije utvrđeno kako je počeo, dok svedoci i zvaničnici kažu da je požaru prethodila eksplozija.

Plamen se brzo proširio kroz privremeni objekat, koji je uništen u roku od nekoliko minuta, a u požaru je poginulo 12 pacijenata i dva rođaka u poseti, a još 12 osoba je povređeno.

Ministar zdravlja Venko Filipče ponudio je ostavku dva dana nakon požara, kao i njegov zamenik Ilir Hasani, zajedno sa dvojicom viših rukovodioca bolnice, ali je premijer Zoran Zaev poručio da će konačnu odluku o podnetim ostavkama doneti isključivo na osnovu činjenica iz istrage.

Devetnaest terenskih bolnica, finansiranih iz kredita Svetske banke, podignuto je širom Severne Makedonije u prošloj godini radi rešavanja sve većeg broja hospitalizacija zbog koronavirusa i nedostatka bolničkih kreveta, navodi AP.

Zdravstvene vlasti kažu da je svih 19 izgrađeno prema specifikacijama i standardima koje je Svetska banka postavila kao uslov za kredit.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa