Region

Predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji: Popis stanovništva prate brojni problemi

Komentari

Autor: 24sedam

26/09/2021

-

10:23

Predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji: Popis stanovništva prate brojni problemi
Predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji: Popis stanovništva prate brojni problemi - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Popis stanovništva u Severnoj Makedoniji počeo je 5. septembra i trajaće do 30. septembra. Nekoliko dana pre kraja procesa popisivanja sada je gotovo sigurno jasno da će rezultati biti sporni, te da ih dobar deo stanovništva neće priznati, ocenio je predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji (DPSM) Ivan Stoilković za 24sedam.

Kako je objasnio, da od samog početka popisa je bilo dosta problema.

"Ovde se radi o jednoj operaciji koja je poprilično metiljava. Popis se ne sprovodi standardnom metodom nego je to kombinacija modernog i tradicionalnog načina popisivanja. Popisni proces se sprovodi bez ikakve kontrole, tako da u tom smislu nismo zadovoljni kako se sve odvija. Pored svega toga, najverovatnije neće biti popisano celokupno stanovništvo Makedonije, jer postoje i pozivi na bojkot", kaže Stoilković.

Nisu ispunjeni zahtevi Srba

On ističe da zahtevi DPSM-a u vezi sa popisom nisu ispunjeni, što je još jedan razlog za sumnju u verodostojnost rezltata.

"Mi smo tražili da prilikom popisivanja idu dva popisivača i to nije prihvaćeno. U domove ljudi dolazi samo po jedan od njih, a popisni proces se obavlja na laptopu, tako da građanin nema uvid u podatke koje popisivač unosi koji kasnije idu na server Državne popisne komisije. Tražili smo da se popisni podaci izrade u dva primerka, kako bi jedan primerak ostao popisanom građaninu. Nama kao pripadnicima srpskog naroda u Makedoniji to je bilo bitno, jer na taj način možemo da se pozivamo na te podatke prilikom ostvarivanja prava na državljanstvo Republike Srbije i druga prava. Ni taj zahtev nije prihvaćen", kaže Stoilković.

On smatra da je suština popisnog procesa da opravda neke političke procese koje se tiču Albanaca.

"Ušlo se u jedan popisni proces koji po svojoj suštini najverovatnije treba da opravda neke političke procese koji su vezani za brojnost Albanaca u Makedoniji, jer se na osnovu toga vuče i politički uticaj u makedonskom društvu", kaže on.

Srbi se već popisali

Predsednik DPSM-a ističe da je broj Srba u Severnoj Makedoniji znatno veći od onoga što se predstavlja i da je to pokazala nedavna proslava Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

"Mi preko svakodnevnih aktivnosti utičemo na naše ljude da se izjasne kao Srbi. Tako smo 14. septembra, pre Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, uputili poziv Srbima u Makedoniji da obeleže svoje stanove, kuće i profile na društvenim mrežama srpskim zastavama i veoma smo zadovoljni odazivom. Što se nas tiče, mi smo se time popisali. Pokazali smo da u Makedoniji ne živi tako mali broj Srba kako neki pokušavaju da prikažu, bez obzira kakva će biti projekcija popisnih rezultata", rekao je Stoilković.

Tanjug/ AP Photo/Boris Grdanoski

 

Smanjivanje broja Srba nije novost

On ističe da manipulacija brojem Srba u Severnoj Makedoniji nije ništa novo i da je to prisutno od prvog popisa u ovoj zemlji.

"Mi zvanične podatke o brojnosti Srba u Makedoniji ne priznajemo još od 1991. godine, kada je napravljen prvi popisni falsifikat. Za taj falsifikat mi imamo i odgovarajuća saznanja. Po rezultatima tog popisa u Makedoniji je živelo 45.000 Srba, a ministar policije je prilikom izlaganja u Sobranju posle rekao da je u međuvremeno podeljeno 16.000 srpskih državljanstava, što bi bilo oko 62.000 naših sunarodnika. Međutim, na sledećem popisu broj Srba je bio 36.000", rekao je, te dodao:

"Dakle, brojka je praktično prepolovljena. To su sve brojevi koji su daleko od realnosti. Ipak, mi nastavljamo bitku jer naša borba nije vezana samo za broj Srba kojim se manipuliše. Naš zadatak je vezan za ostvarivanje stepena političkog uticaja u makedonskom društvu na osnovu kojeg bismo mogli da se izborimo za adekvatniji položaj Srba u Makedoniji", kaže Stoilković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa