Region

Tenzije na relaciji Sofija-Skoplje, Radev: Severna Makedonija još nije rešila problem govora mržnje

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2021

-

19:40

Tenzije na relaciji Sofija-Skoplje, Radev: Severna Makedonija još nije rešila problem govora mržnje
Tenzije na relaciji Sofija-Skoplje, Radev: Severna Makedonija još nije rešila problem govora mržnje - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Bugarska očekuje efikasnu akciju institucija Evropske unije radi potvrde vrednosti demokratije i poštovanja ljudskih prava u Severnoj Makedoniji, rekao je danas predsednik Bugarske Rumen Radev, koji je istakao da Skoplje još nije rešilo problem govora mržnje i usađivanja lažne slike o Bugarskoj.

On je to izjavio tokom sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, saopštila je pres služba bugarskog predsednika.

Radev je na sastanku sa Varheljijem istakao da deklaracije i veto u dijalogu sa Severnom Makedonijom više ne funkcionišu i da Bugarska očekuje jasne pravno obavezujuće odluke koje će dovesti do održivih i nepovratnih rezultata, preneo je dopisnik MIA iz Sofije.

Radev smatra da će to ubrzati proces evropskih integracija Skoplja.

Bugarski predsednik je podsetio Varheljija da se Sporazum o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji sa Severnom Makedonijom, potpisan 2017. godine, ne primenjuje, a Skoplje, prema Radevu, još nije rešilo "problem govora mržnje i usađivanja lažne slike o Bugarskoj" u udžbenicima, muzejima i na spomenicima.

Radev je naglasio da je "120.000 bugarskih građana u Severnoj Makedoniji državljani Evropske unije, a Bugarska podržava zalaganje evropskih institucija za efikasno poštovanje njihovih prava".

Komentari (0)

Evropa