Region

Ustoličen vladika Metodije u Beranama: Gradimo mir, ostavimo obmane i sujete ovoga sveta

Komentari

Autor: Tanjug/RTCG

26/09/2021

-

09:28

Ustoličen vladika Metodije u Beranama: Gradimo mir, ostavimo obmane i sujete ovoga sveta
Ustoličenje - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Episkop budimljansko-nikšićki Metodije danas je, po ustoličenju u manastiru Ðurđevi stupovi, pozvao na jedinstvo i poručio da reč identitet ima moralno i duhovno nasleđe, kao što ga ima i nacija.

"Da bi se savladala današnja duhovna kriza potreban je povratak izvornim duhovnim korenima. Sve što postoji dar je ljubavi polazna tačka hrišćanske vere je ljubav jer jedino ona nikad ne prestaje", rekao je episkop Metodije u pristupnoj besedi.

Pozvao je verni narod i sve građane da, kako je rekao, uzrastaju i podižu mir i krst prvo u sebi, jer "gradeći mir u sebi istinski ćemo ga graditi i izvan sebe".

Euronews/Anđelka Ćup

 

Njegova obaveza je, kazao je, da propoveda delo prethodnika i da nastavi njihovim putem.

"Ovaj žezal od zlata koji danas primam upravo je krst koji treba nositi. Podizati krst i pevati o Hristovoj pobedi znači verovati u Hrista. Crkva u sebi nosi budućnost sveta i svakome od nas nosi put prema budućnosti", rekao je vladika.

On je istakao da veličinu i snagu jedne zemlje i naroda ne čine brojnost populacije i njena veličina, već veličina duha koji u tom narodu obitava.


"Svima upućujem poziv na jedinstvo, svi smo jedni drugima potrebni. Gradimo mir i podižimo krst ljubavi najpre u sebi, pa gradeći mir u sebi gradićemo ga i oko sebe. Ostavimo obmane i sujete ovoga sveta", naveo je vladika i zahvalio se Svetoj sabornoj apostolskoj Crkvi i istakao da sa velikom radošću blagodari onog iz čijih ruku prima ovaj, kako je kazao, arhijerejski žezel.

"U ovom trenutku želim reći molite se za mene kako bih još više ljubio Gospoda i kako bi vas, povereni mi narod, ljubio još više. U Crkvi je svako delo saborno i svi su odgovori za sve i svi su prizvani da budu svedoci i nosioci Božje svetosti ", rekao je on.

Patrijarh Porfifije: U Crkvi nema granica i ništa pojedinačno

Njega je danas ustoličio patrijarh SPC Porfirije koji je naveo da u Crkvi nema granica i ništa pojedinačno.

"Sve je saborno i sve je pozvano i kada je izvan granica Crkve da se u Bogu sabere i prepozna kao jedno i jedinstveno", poručio je patrijarh Porfirije i poželo episkopu Metodiju da ga Gospod ukrepi u spremnosti da služi, a ne da, kako je rekao, sudi, da svedočite mir, koji je potreban svakom od nas.

Patrijarh je poručio da Crkva nije od ovoga sveta, a neki, istakao je, hoće da je uvuku u zemaljsko blato.

"Crkva nije tu da bi učestvovala u raspravama ko je u pravu, a ko nije. Biva poražen svako ko krene na Crkvu, jer njoj odolevaju i vrata Ada", naveo je poglavar SPC.

Poželevši dobrodošlicu svima u manastir Ðurđevi stupovi, kako je rekao, svetinju Nemanjićku, u "ovoj zemlji u koji su duboki koreni Vasojevića, u zemlju iz koje je iz tih korona izraslo stablo sa bogatom krošjom i plodovima stablo koje je definisano najuzvisenijim duhovnom, ali i nacionalnim dometima narod, a koji pripada SPC i srpskom pravoslavnom narodu".

Kolone sa istaknutim trobojkama iz Srbije i Crne Gore

U manastir su na samom početku stigle kolone vozila sa istaknutim trobojkama iz Plava i Murine i drugih gradova Crne Gore i Srbije. Pred početak ceremonije, vladika Metodije je dočekivao zvanice i goste.

Današnjem ustoličenju su prisustvovali premijer Zdravko Krivokapić, ministri Vesna Bratić, Jakov Milatović, Aleksanadar Stojović, Ratko Mitrović, kao i brojni gradonačelnici Nikšića, Budve i Kotora. Prisutni su bili i poslanici stranaka vladajuće većine - Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore.

Euronews/Anđelka Ćup

 

Od ministara ceremoniji su prisustvovali ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta Vesa Bratić, ministri Milojko Spajić i Aleksandar Stijović i ministar Ratko Mitrović.

Podsetimo, Metodije je izabran je za episkopa budimljansko-nikšićkog na Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve u maju ove godine.

Inače, Porfirije je juče u Beranama prisustvovao večernjoj službi ispred manastira.

Ko je vladika Metodije

Vladika Metodije (ime po rođenju Ljubiša) Ostojić rođen je 1. aprila 1976. godine u Sarajevu, od pravoslavnih roditela Milinka i Dragice (rođene Milićević) kao treće dete.

Osmogodišnju školu i prva dva razreda gimnazije završio je Sarajevu odakle se usled ratnih zbivanja sa porodicom preselio u Podgoricu, gde je dovršio gimnazijsko školovanje.

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, 2001., a godinu kasnije došao je u Cetinjski manastir, gde je zamonašen 11. jula 2004. godine sa imenom Metodije (po Svetom Metodiju Slovenskom).

Za namesnika Cetinjskog manastira postavljen je 1. februara 2010. godine, a u čin arhimandrita je rukoproizveden na Petrovdan 2013. , kada je i diplomirao na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Svetog Vasilija Ostroškog u Foči, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, sa diplomskim radom na temu "Vaspitni značaj monaštva".

Printscreen YouTube/Телевизија Храм

 

Magistrirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2015., a akademsku 2016/17. godinu proveo je na Aristotelovom Univerzitetu u Solunu, gde je učio grčki jezik i doktorirao na Teološkom fakultetu tog Univerziteta.

Za episkopa budimljansko-nikšićkog izabran je na ovogodišnjem majskom Saboru SPC, održanom u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Otac Mijailo Backović uoči ustoličenja vladike Metodija kaže da je velika radost to što je on naslednik mitropolita Joanikija, koji je iz temelja obnovio Eparhiju budimljansko-nikšićku.
On kaže da je svaki susret sa vladikom Metodijem velika radost i da "grli svakog čoveka sa kojima se sretne", te je uz njega, kako kaže, i sam bolji čovek.

Osvrnuo se i na reakcije koje je u delu javnosti izazvao nedavni skok padobranom vladike Metodija na Kapinom polju u Nikšiću.

"Nema bojazni, jer šta god da vladika Metodije radi, to radi profesionalno, pa tako i taj skok padobranom, koji je izazvao buru reakcija i glasina koje idu čak i dotle da kažu da je naš vladika učestvovao u ratu u Sarajevu. Mi Srbi smo nebeski narod pa je prirodno da se, i fizički, ponekad spustimo sa neba", rekao je u šaljivom tonu otac Mijailo za Rado Svetigora.

Ističe da vladika Metodije voli sport, a spuštanje padobranom je, kaže, pre svega sport.

Manastir pet puta spaljivan i obnavljan

Manastir Ðurđevi stupovi, kod Berana, je spomenik države Nemanjića i imao je kapitalnu ulogu u očuvanju nacionalne svesti, jedinstva srpskog naroda i širenju kulture na prostoru severa Crne Gore.

Podignut je 1213. godine i zadužbina je gospodara Budimlja, župana Stefana Prvoslava, sina Velikog župana Tihomira, a sinovca Stefana Nemanje.

Godine 1219. u Ðurđevim Stupovima je Sveti Sava osnovao jednu od prvih sedam episkopija - četvrtu po redu, o čemu se u zapisu kaže: "Četvrtago vladiku postavi Sveti Savo u Budimlju u hram Svetoga Georgija".

Ðurđevi stupovi poznati su i po tome što je u njima 1857. godine doneta odluka o ujedinjenju Vasojevića sa Crnom Gorom.

Od 2001. godine, manastir je sedište Eparhije budimljansko-nikšićke. Po ustrojstvu je muški opštežiteljni manastir.

Manastir je početkom avgusta 2013. obeležio osam vekova postojanja, a pokojni mitropolit Amfilohije je tada rekao da taj crkveni kompleks pokazuje vrednost zadužbine Nemanjića i vere naroda u hrišćanske svetinje.

"Manastir je nosio krst, koji je i nosio narod ovog podneblja. Raspeće naroda kroz vekova je bilo i raspeće manastira. Ðurđevi stupovi su pet puta rušeni i paljeni za vreme turske okupacije", podsetio je tada mitropolit Amfiloije.

Tadašnji predsednik Crne Gore Filip Vujanović je kazao da je manastir Ðurđevi stupovi simbol slobode, a time što je pet puta obnavljan poslao je večnu poruku neuništivosti.

 

Komentari (1)

Evropa