Region

"Ne gubite veru": Fon der Lajen podržala otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2021

-

19:25

"Ne gubite veru": Fon der Lajen podržala otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom
Ursula fon der Lajen i Zoran Zaev - Copyright Tanjug AP/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izrazila je danas tokom posete Skoplju punu podršku formalnom otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom što je pre moguće.

"U potpunosti podržavam formalno otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom što pre. Ne gubite veru, do sada ste postigli veliki napredak. Budućnost Severne Makedonije je u Evropskoj uniji", rekla je Fon der Lajen na konferenciji za novinare sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom.

Zaev je rekao da je Skoplje i do sada pokazivalo konstruktivan pristup kada je reč o evropskim integracijama, ali je naglasio da pitanje identiteta ne može biti predmet pregovora, prenose makedonski mediji.

On je rekao da će Severna Makedonija, u duhu evropskih dobrosusedskih odnosa intenzivirati razgovore sa Bugarskom, kako bi se rešila otvorena pitanja.

"Do sada smo pokazali spremnost i konstruktivan doprinos rešavanju bilateralnih odnosa kroz uzajamno poštovanje i zaštitu nacionalnog dostojanstva, ali nije moguće pregovarati o pitanjima identiteta i zadovoljstvo nam je što iz Bugarske stižu signali razumevanja po tom pitanju", rekao je Zaev. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa