Region

Slovenački sud privremeno suspendovao odluku o obaveznoj vakcinaciji državnih službenika

Komentari

Autor: Večer, Tanjug

30/09/2021

-

19:23

Slovenački sud privremeno suspendovao odluku o obaveznoj vakcinaciji državnih službenika
Slovenački sud privremeno suspendovao odluku o obaveznoj vakcinaciji državnih službenika - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Slovenački ustavni sud privremeno je suspendovao vladinu odluku o obaveznoj vakcinaciji državnih službenika ocenivši da krši njihova radna prava.

Nekoliko sindikata zatražilo je ocenu ustavnosti odluke po kojoj radnici u državnoj upravi od petka 1. oktobra za dolazak na posao treba da imaju potvrdu da su primili najmanje jednu dozu vakcine protiv kovida-19 ili da su preboleli zarazu.

Sindikalci tvrde da onima koji to odbiju preti otkaz, a vlada da je reč o privremenoj meri radi zaštite zdravlja i normalnog funkcionisanja države.

 

 

Ustavni sud je ocenio da bi odluka mogla da dovede do otkazivanja ugovora o radu, prenela je agencija Hina.

"To bi značilo ne samo pogoršanje položaja zaposlenih nego bi ugrozilo njihova prava iz radnog odnosa", naveo je sud u obrazloženju.

Suspendovanom odlukom, koja je naišla na negativne kritike javnosti, bilo bi obuhvaćeno oko 130.000 ljudi koji su do 1. okobra morali da da prime bar prvu dozu cjepiva, a do 1. novembra drugu kako bi mogli da rade.

 

 

Vlada ju odluku o obaveznoj vakcinaciji državnih službenika nameravala da kasnije proširi na druge kategorije stanovništva kako bi se 70 odsto populacije vakcinisalo.

Ministar Koritnik žali zbog odluke suda

Slovenački ministar za javnu upravu Boštjan Koritnik izrazio je žaljenje zbog odluke Ustavnog suda da privremeno odloži meru Vlade o obaveznoj vakcinaciji državnih službenika, koja je trebalo danas da stupi na snagu.

"Žalim zbog takve odluke, ali poštujem Ustavni sud i apsolutno ću poštovati suspenziju", kazao je na kratkoj konferenciji za novinare Boštjan Koritnik, prenela je Hina.

Upozorio je, međutim, da sudije Ustavnog suda nisu poništile odluku vlade niti je ukinuli i rekao da zato neće komentarisati niti nastupati u javnosti na tu temu sve dok sudije ne donesu svoju konačnu odluku.

Ocenu ustavnosti Vladine mere po kojoj su zaposleni u državnoj upravi najkasnije do 1. novembra morali da prime potrebne doze vakcine protiv kovida-19 kako bi mogli da rade u službenim prostorijama, a u suprotnom bi im u krajnjem slučaju mogao biti uručen otkaz, zatražili su sindikati zaposlenih.

Budući da se do konačne odluke Ustavnog suda ova mera neće primenjivati, zaposleni u državnoj upravi i dalje će svoj zdravstveni status moći dokazivati negativnim testom na kovid-19.

Koritnik je ponovio da je namera vlade bila da tom merom obezbedi zdravlje zaposlenih i normalnu radnu okolinu i funkcionisanje državnog aparata, a ne da uvodi "prisilnu" vakcinaciju ili otpušta zaposlene, kako smatraju sindikati.

Istovremeno, on je upozorio na društvenu i političku atmosferu u Sloveniji u kojoj, po njegovoj oceni, "antivakseri postaju medijski heroji", dok u isto vreme članovi vlade i protivepidemijskog štaba i njihove porodice dobijaju pretnje o kojima mediji ne izveštavaju.

"Za nabrajanje tih pretnji meni i članovima porodice u poslednje vreme ne bi mi bili dovoljni prsti obe ruke", kazao je Koritnik.

Sa druge strane slovenački Sindikat policije pozdravio je odluku Ustavnog suda u vezi sa obustavom sprovođenja odredbi uredbe, kojom bi se u petak uveo uslov bolesti ili vakcinacije (PC) za zaposlene u državnoj upravi. Kako je rekao predsednik sindikata Rok Cvetko, "od poslodavca se očekuje da apsolutno poštuje ovu odluku".

Komentari (0)

Evropa