Region

Slovenački ministar žali zbog privremenog odlaganja obavezne vakcinacije državnih službenika

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2021

-

09:31

Slovenački ministar žali zbog privremenog odlaganja obavezne vakcinacije državnih službenika
Boštjan Koritnik - Copyright EPA/STEPHANIE LECOCQ

veličina teksta

Aa Aa

Slovenački ministar za javnu upravu Boštjan Koritnik izrazio je žaljenje zbog odluke Ustavnog suda da privremeno odloži meru Vlade o obaveznoj vakcinaciji državnih službenika, koja je trebalo u četvrtak da stupi na snagu.


"Žalim zbog takve odluke, ali poštujem Ustavni sud i apsolutno ću poštovati suspenziju", kazao je na kratkoj konferenciji za novinare Boštjan Koritnik, prenela je Hina.

Upozorio je, međutim, da sudije Ustavnog suda nisu poništile odluku vlade niti je ukinuli i rekao da zato neće komentarisati niti nastupati u javnosti na tu temu sve dok sudije ne donesu svoju konačnu odluku.

Ocenu ustavnosti Vladine mere po kojoj su zaposleni u državnoj upravi najkasnije do 1. novembra morali da prime potrebne doze vakcine protiv kovida 19 kako bi mogli da rade u službenim prostorijama, a u suprotnom bi im u krajnjem slučaju mogao biti uručen otkaz, zatražili su sindikati zaposlenih.

Budući da se do konačne odluke Ustavnog suda ova mera neće primenjivati, zaposleni u državnoj upravi i dalje će svoj zdravstveni status moći dokazivati negativnim testom na kovid 19.

Namera bila sačuvati zdravlje zaposlenih

Koritnik je ponovio da je namera vlade bila da tom merom obezbedi zdravlje zaposlenih i normalnu radnu okolinu i funkcionisanje državnog aparata, a ne da uvodi "prisilnu" vakcinaciju ili otpušta zaposlene, kako smatraju sindikati.

Istovremeno, on je upozorio na društvenu i političku atmosferu u Sloveniji u kojoj, po njegovoj oceni, "antivakseri postaju medijski heroji", dok u isto vreme članovi vlade i protivepidemijskog štaba i njihove porodice dobijaju pretnje o kojima mediji ne izveštavaju.

"Za nabrajanje tih pretnji meni i članovima porodice u poslednje vreme ne bi mi bili dovoljni prsti obe ruke", kazao je Koritnik.

Ustavni sud je svoju odluku o privremenoj suspenziji vladine odluke doneo preglasavanjem, ali uverljivom većinom jer je za to bilo sedmoro sudija, a samo dva protiv.

"Slovenija je trenutno u nezavidnom epidemijskom stanju, a taj problem možemo rešiti samo svi zajedno. Stanje treba proučiti sa svih aspekata i smiriti stvari, a ne dolivati ulje na vatru. Moramo sesti zajedno sa strukom i ozbiljno prodiskutovati naše naredne korake", kazao je ministar slovenačke javne uprave.

Brojke

Za 24 sata u Sloveniji je potvrđeno 1.028 novozaraženih, uz skoro svaki peti pozitivni test, a umrlo je još pet obolelih.


I na novoj listi Evropskog centra za kontrolu bolesti (ECDC) Slovenija je jedna od samo dve zemlje koje su i ovog četvrtka u "tamnocrvenoj" epidemiološkoj zoni, prema broju obolelih u odnosu na broj stanovnika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa