Region

Direktor KBC Zagreb: Zdravstveni radnici koji nemaju kovid potvrdu i ne žele da se testiraju, neće dobiti dnevnicu

Komentari

Autor: Jutarnji list, HRT

03/10/2021

-

23:00

Direktor KBC Zagreb: Zdravstveni radnici koji nemaju kovid potvrdu i ne žele da se testiraju, neće dobiti dnevnicu
Direktor KBC Zagreb: Zdravstveni radnici koji nemaju kovid potvrdu i ne žele da se testiraju, neće dobiti dnevnicu - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kliničko bolničkog centra Zagreb, dr Ante Ćorušić, komentarišući uvođenje kovid potvrda u zdravstvenom sistemu od ponedeljka, istakao je da u toj ustanovi postoje mnogobrojni punktovi gde će zaposleni moći da se testiraju i očitaju kovid potvrde, a da oni koji je nemaju i odbiju da se testiraju, neće dobiti dnevnicu.

Od ponedeljka u zdravstvenom sistemu i ustanovama socijalne zaštite u Hrvatskoj, svaki zaposleni mora da ima EU digitalnu kovid potvrdu, kao i posetioci i pratnja pacijentima, a početku primene bezbednosnih mera u KBC-u Zagreb prisustvovaće ministar zdravstva Vili Beroš.

"KBC Zagreb ima oko 6.200 zaposlenih, a oko 1.600 njih nema kovid potvrdu niti dokaz da su preležali infekciju", rekao je za HRT dr Ćorušić, te dodao da ih ne niko ne može prisiliti na se vakcinišu, ako to ne žele.

Međutim, kako je naveo, ne mogu pacijenti biti izložni riziku zbog toga što neko neće da se vakciniše, a hoće da radi. Smatra da će mnogi, nakon što ne dobiju dnevnicu, a odbiju da se testiraju i nemaju kovid propusnicu, ipak da se odluče za vakcinu.

Na pitanje slede li možda rigoroznije sankcije, kazao je da, prema onome što je čuo iz Stožera, niko neće dobiti otkaz.

"Ali onaj ko ne želi da se testira, a nema dokaz da je preležao bolest, da je zaštićen ili da se vakcinisao, dnevnica mu neće biti isplaćena. Biće isplaćena nekome ko će umesto njega taj dan morati da radi", naveo je dr Ćorušić.

Pacijenti koji dolaze u hitni bolnički prijem nisu dužni da pokažu kovid potvrdu, podsetio je i dodao da "s obzirom na situaciju i bolest, jedan deo njih će sigurno biti testirani PCR testom".

"Ono što je nama važno, je osigurati dovoljan broj osoblja, kako se ne bi povećavala lista čekanja i kako bi pacijent dobio pravu negu u odgovarajućem vremenu", poručio je direktor KBC Zagreb.

Komentari (1)

Kaktus

04.10.2021 07:07

Diskriminacija, trenutno zdravstvenim radnicima. Obavezna vakcinacija ne resava nista. Vakcinisana osoba se ponovo moze da se zarazi, moze takodje preneti virus drugoj osobi, a postojece vakcine jos i nisu efikasne na delta soj, vec na prvobitni koji se pojavio jos pre skoro dve godine. Ne vidim svrhu ovih mera

Evropa