Region

Hrvatsko tužilaštvo naložilo istragu protiv policajaca koji su tukli migrante

Komentari

Autor: Tanjug

12/10/2021

-

10:42

Hrvatsko tužilaštvo naložilo istragu protiv policajaca koji su tukli migrante
Hrvatsko tužilaštvo naložilo istragu protiv policajaca koji su tukli migrante - Copyright Screenshot/AP via Lighthouse Reports

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatsko državno tužilaštvo naložilo je istragu protiv policajaca batinaša, zbog sumnje u krivično delo neljudskog i okrutnog postupanja, a trojici počinilaca preti zatvorska kazna do 10 godina, piše danas zagrebački Jutarnji list.

Županijsko državno tužilaštvo u Karlovcu je nakon objavljivanja snimaka u emisiji hrvatskog RTL “Potraga“ zatražilo sprovođenje istrage, rekla je županijski državni tužilac Vera Magdić-Bižanović.

Screenshot/AP via Lighthouse Reports

 

Reć je, navodi se, o krivičnom delu mučenja i drugog okrutnog, neljudskog ili ponižavajuceg postupanja ili kažnjavanja, za koje je predviđena zatvorska kažna do 10 godina.

Na nedavno objavljenom snimku utvrđeno je da pripadnici specijalne policijske jedinice tuku migrante, pa su trojica interventnih policajaca iz Istre koji su dodeljeni kao ispomoć karlovačkoj policiji suspendovana i protiv njih je pokrenut disciplinski postupak, saopštili su nadležni.

Pritužbe na nasilje hrvatske policije prema migrantima i izbeglicama traju pet godina, a ovo je prvi puta da su hrvatske vlasti potvrdile da je reč o policajcima i oni su suspendovani, zbog, kako je saopšteno, nanošenja ugleda službi.

Uznemirujući kadrovi na kojima maskirane osobe s fantomkama na glavi udaraju izbeglice palicama kakve imaju pripadnici interventne policije  i nasilno ih usmeravaju preko rukavca Korane s teritorije Hrvatske na teritoriju Bosne i Hercegovine objavili su holandska istraživačka novinarska mreža Lajthaus Reports i neki od evropskih medija koji učestvovali u istraživanju.

Snimci potiču iz juna i napravljeni su tokom osmomesečnog novinarskog istraživanja u kojem je učestvovala ekipa hrvatskog RTL s kolegama iz istraživačke novinarske mreže Lajthaus Reports iz Holandije, švajcarskog SRF Rundschaua, nemačkog ARD Studia Beč, ARD Monitora, francuskog Liberationa, holandskog Pointera, Novosti i der Spiegela.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa