Evropa

Komesarka EK zabrinuta zbog izveštaja o nasilju nad migrantima: Ima naznaka o nekoj vrsti orkestriranog nasilja

Komentari

Autor: Tanjug

07/10/2021

-

15:25

Komesarka EK zabrinuta zbog izveštaja o nasilju nad migrantima: Ima naznaka o nekoj vrsti orkestriranog nasilja
Ilva Johanson - Copyright Tanjug/AP/Stephanie Lecocq

veličina teksta

Aa Aa

Komesarka Evropske komisije za unutrašnje poslove Ilva Johanson izjavila je danas da je izuzetno zabrinuta zbog izveštaja o nasilju nad migrantima na spoljnim granicama EU i istakla da ima naznaka o nekoj vrsti orkestriranog nasilja, ali i o zloupotrebi evropskih sredstava.

"Neki od tih izveštaja su šokantni. Izuzetno sam zabrinuta zbog toga i čini mi se da ima naznaka o nekoj vrsti orkestriranog nasilja. Naravno da se mora provesti temena istraga o tome", izjavila je Johanson na konferenciji za novinare, prenela je Hina.

Ona je rekla da "ima uverljivih dokaza o zlouporabi evropskih sredstava", koje EU daje članicama za upravljanje spoljnim granicama, Hrvatskoj i Grčkoj.

Najavila je da će večeras u Luksemburgu o tome razgovarati s grčkim ministrom za migracije i azil Notisom Mitaraćijem i hrvatskim ministrom unutrašnjih poslova Davorom Božinovićem.

"Ti izveštaji su vrlo štetni za našu reputaciju. Potpuno je neprihvatljivo ako su ljudi izloženi nasilju i ako je bilo zlouporabe evropskih fondova. Stoga se o tome mora sprovesti istraga", rekla je Johanson.

Dodala je da Evropska komisija nema dovoljno alata ni ovlašćenja u tim pitanjima, jer su spoljne granice u nadležnosti država članica.

"Upravo zato smo u predlogu novog pakta za migracije i azil predložili da istrage o ovakvim izveštajima postanu obavezne kao i uspostavljanje nezavisnih mehanizama za nadzor", rekla je komesarka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa